Родители на деца, болни от рак, настояват за по-лесен достъп до лекарства. По думите им, сега процедурата е тромава и трае месеци.

От здравното министерство обещаха, че до края на юли ще има нормативни промени, които ще улеснят достъпа.

След закриването на Фонда за лечение на деца, родителите казват, че достъпът до животоспасяващи лекарства на техните деца е станал още по-труден!

Причината – по-дългите и тромави административни процедури на Здравната каса.

Обещано беше през месец май да влезе нов регламент и отпускането на тези основни лекарства да става по-лесно. Но това и досега не се е случило. 

От няколко месеца 9-годишната Виктория се бори с левкемия. Вече е свикнала с химиотерапиятa и открито говори за това.

„Най-трудно беше за мен първият път, когато получих гърч и ме сложиха в реанимация. Пътят, който извървяваш, е доста труден!”, обясни Виктория Маринова, дете с левкемия.

Снимка: bTV

Но е пълна с надежда, че ще оздравее.

Майката на Вики няма да забрави мига, в който чува коварната болест. В шока си трябвало и междувременно да подава различни документи към бившия Фонд за лечение на деца. Одобрението за лекарствата станало след две седмици, а Вики трябвало да започне лечението още в първите дни. Сега срокът е още по-дълъг - родителите чакат одобрението на Здравната каса повече от месец.

„Само този, който е минал през това, може да разбере мен и всички майки. Че ние не искаме кой знае какво! А децата ни могат да бъдат излекувани”, обясни Даниела Маринова, майка на Виктория.

Затова настояват за промяна.

„Това, за което настояваме, е, и в трите болници в България, където се лекуват деца с онкохематологични заболявания, да има непрекъснато на разположение лекарства за започване веднага на лечението. И да не съществува тази процедура, в която родителите да се занимават с документи и да разнасят документи, за да снабдят лекарството”, заяви Маргарита Борисова, Сдружение на родители на деца с онкохематологични заболявания.

Междувременно стана ясно, че семейство на дете с левкемия е осъдило КНЗОК и здравното министерство за 100 хиляди лева за това, че им отказали лечение в чужбина. 5-годишната Габи почина през 2012 година.

Въпреки поетите ангажименти на срещата от страна на отговорните институции, родителите не се отказват от подготвения за утре протест пред здравното министерство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!