Отново има сигнал за проблеми при лечението на дете в чужбина.

Пациентска организация съобщава за административен хаос при заминаването му за френска клиника. От Здравната каса отричат, че не са съдействали.

16-годишният син на Аника Тодорова страда от бъбречна недостатъчност. През юни трябвало да заминат на контролен преглед във Франция. Подали молба във Фонда още преди да бъде закрит. След дълго чакане попитали в Касата. Оттам обаче не открили случая.

На 18 юни от Касата се обаждат, че трябва да заминат за плановия преглед веднага – още на следващия ден.

„Аз имам документация. Имам толкова много неща, които трябва да подготвя за детето. Няма кой да ми каже къде е консултацията... И аз звъннах на предишната преводачка. Да дойде по най-бързия начин, за да можем да направим консултация”, разказва майката.

Преди да се върнат в България, Аника получава обаждане от Касата.

„Че разрешителното на Даниел е готово и да отида да си го взема. И аз им казвам, че съм във Франция и няма как да отида. И ми казаха – елате да си го вземете! И ми затвориха телефона”, спомня си още жената.

След прегледа във Франция става ясно, че на момчето трябва да му бъде направена трансплантация.

В писмена позиция до bTV от Здравната каса отричат, че случаят на детето не е бил прехвърлен от Фонда. А липсата на преводач обясняват с това, че майката не е посочила такава нужда в заявлението за кандидатстване.
Касата е изпратила заповедта за пътуването по куриер няколко дни преди заминаването.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!