„Най-късно в понеделник – 6 юни, очаквам от разработилите медицинския софтуер, който и към момента дава редица грешки при издаването на електронни направления, отговори за създалата се ситуация“.

Това гласи позиция на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова по повод проблемите с направленията за прегледи и изследвания. От 1 юни те са само електронни, а лични лекари алармираха, че имат проблем с издаването им.

От „Информационно обслужване“, които поддържат системата, казаха за bTV, че проблемът е заради един от доставчиците на софтуер, който не го е актуализирал. 

Позиция на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова относно въвеждането на електронното направление

„За мен като министър на здравеопазването фактът, че законодателят не е предвидил никакъв механизъм за санкции спрямо тези, които саботират процеса на електронизация, е неприемлив. Не може за толкова ключов елемент в нашата здравна система, какъвто са направленията за прегледи или изследвания, да се разчита единствено на добрата воля на частни субекти. Затова ще настоявам и ще намерим тези законови механизми, които да санкционират подобна безотговорност“, пише още в позицията на здравния министър.

Уточнява се, че МЗ ще подкрепи всеки пациент и съсловна организация, които ще потърсят правата си по съдебен път заради ограничения им през последните два дни достъп до здравеопазване.