Как ще работи системата за електронни рецепти от 1 май? Темата в bTV Новините коментира председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари доктор Георги Миндов.

„По Здравна каса всички рецепти вече  са електронни. С електронните рецепти ще се улеснят пациентите улеснят пациентите. Няма нужда да носят рецептурни книжки“, обясни Миндов.

„За белите рецепти за медикаменти извън тези по Здравна каса - с тяхното премахване съществува рискът пациентът да не знае какво съм му предписал и в аптеката да не му се даде същият медикамент, а генерик. Това не се предвижда в промяната в Наредба 4 за изписването на лекарство. Може да му се замени един медикамент с друг. Твърди се, че те са едни и същи, но аз твърдя, че има разлика. Лекарят поема отговорност за медикаментът, който е предписал. Затова трябва да останат и електронните, и белите рецепти“, казва Миндов.

„Всички хора трябва да знаят, че в България тези ваксинации от задължителния имунизационен календар са задължителни ваксини има административни методи да бъдат поставени. Не те не са принудителни, но са задължителни и има административни санкции. Деца без такива имунизации може да не бъдат допускани до учебни заведения и градини“, посочи председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари.