Българският лекарски съюз е категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта. Съсловната организация подкрепя дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването на правата на лекарите и пациентите, написаха в позиция до медиите оттам.

"Заложените промени в Наредба № 4  за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувани за обществено обсъждане, са необмислени, неаргументирани и ще доведат единствено до възникване на допълнително напрежение по оста “лекар - пациент”. 

Според БЛС те нарушават правата на пациентите и възпрепятстват лекарите в изпълнението на служебните им задължения. С отпадането изцяло на хартиената рецепта ще се стигне до ситуации, в които лекар, извън кабинета си, няма да може да предписва лечение и да бъде в полза на своите пациенти, пишат от БЛС.  

Заложените промени поставят и редица важни въпроси:  

Защо хартиените рецепти важат в цяла Европа, а у нас се планира да отпаднат изцяло?  

Как ще бъде изписвана терапия на пациентите от екипите на спешна помощ и по време на домашни посещения? 

Как ще бъдат обслужвани чуждите граждани, които идват на почивка у нас и се налага да им бъде предписана терапия? 

И още много други въпроси, които обаче остават без отговор.  

Националният съвет на БЛС настоява хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната такава и напомня: Лекарят е лекар във всеки един момент, не само в работно време, пред своя компютър.