Лични лекари и лаборатории имат проблеми при издаването и обработването на електронни направления. От 1 юни тази онлайн услуга трябва да остави хартията в историята.

„Информационно обслужване“, които поддържат системата, казват, че няма обективни причини медицинските специалисти да не могат да работят по новия начин.

Снимка: btvnovinite.bg

В софийска лаборатория днес са връщали около 20-30% от пациентите, тъй като са идвали с хартиени направления за изследвания, а от 1 юни те вече са невалидни. За трудности съобщиха и лични лекари.

От Информационно обслужване съобщиха за bTV, че проблемът е заради един от доставчиците на софтуер, който не го е актуализирал. Оттам напомнят, че електронното направление съществува като услуга от 2020 г. А днес към 17:00 ч. са издадени 40 хиляди направления.

До обяд д-р Георги Миндов не успява да издаде електронни направления на пациентите си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не можем да работим, все пак някои хора имат спешна нужда, сега не всички са за спешна помощ и болница“, казва председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари.

В една лаборатория пък се наложило да връщат хора, защото идвали с хартиени направления.

„Някои от пациентите са със спешни направления, става дума за деца, ние ги връщаме, те искат да платят, но не всички могат да си позволят да си платят изследванията“, коментира Мария Варадинова, отговорник на регистратура  в лабораторията.

Снимка: btvnovinite.bg

Експерти призовават пациентите, ако могат да изчакат с изследванията.

„Имаме обаждания от цялата страна, че лични лекари продължават да издават хартиени направления, което е в нарушение на практиката и няма да бъдат платени от касата“, казва Михаил Калъчев, представител на компания, която разработва медицински софтуер

Снимка: btvnovinite.bg

Йорданка Бинева се опитва да смени хартиеното си направление за ортопед.

„Ние наистина като пациенти не сме информирани за това, което се случва, чуваме в пространството, че има система, как работи тя, какви са правата на пациента?", коментира Йорданка.

В ДКЦ в Бургас работят 21 джипита, от тях 14 са в пенсионна възраст. Някои директно признават, че не могат да се справят.

„В момента тази система създава големи проблеми или ще я оправят, или тя ще спре, нервите на всички са изгорели“, казва общопрактикуващият лекар д-р Георги Кънев.

Експертите на "Информационно обслужване" не са установили технически проблеми и системата работи нормално.