Кризата с детското отделение във Враца продължава. От днес до края на август то няма да работи, а персоналът е пуснат в отпуск. Не е ясно обаче дали след това ще отвори врати, тъй като и петимата педиатри са подали молби за напускане. Освен тях, напуска и останалият медицински персонал.

Снимка: bTV

Преди месец синът на Цветомира бил приет врачанската болница по спешност – с отит, гърч, впоследствие развил и  гнойна ангина.  

„Бяхме на много силни антибиотици, много ни беше сериозно положението, а ако го нямаше това отделение, къде щяха да ни лекуват. Недоумявам как областен град ще го оставят без детско отделение“, разказа Цветомира Борисова.

От днес детското отделение е запечатано, а педиатрите обявиха преди дни, че си тръгват заради   ниското възнаграждение и претовареност.

„Условията на труд, невъзможност излезем в отпуск, претовареност и график, който е невъзможно да бъде съставен“, каза д-р Бисер Тодоров.

Пред bTV директорът на здравното заведение коментира, че е предложила по-добри условия, за да задържи медиците, но засега без резултат. Тя обяви, че подадената от нея оставка все още е в сила.

„Факт е, че нито заплатите на педиатрите са такива от вчера, нито натрупаната им отпуска е от вчера, нито натовареността им в последните три месеца е толкова впечатляваща, колкото се изнася по медиите. Предложих им по 3000 лв., не се съгласиха“, коментира д-р Кети Ценова.

На този етап няма да спира приемът на малки пациенти в другите отделения, като например хирургично и ортопедия. Освен на ръководството, към намиране на персонал са насочени и усилията на община Враца, въпреки че е миноритарен собственик на капитала на болницата.

„Медицинските сестри бяха подали заявление за напускане на болницата, вчера след близо тричасов разговор успяхме да ги убедим да си оттеглят заявленията“, каза кметът на Враца Калин Каменов.

Снимка: bTV

В отговор до bTV пък от здравното министерство обявиха, че на този етап ръководството на болницата е договорило плановият прием на малки пациенти да се осъществява в Монтана. Един лекар вече е подал документи за назначаване.

Водят се разговори и с квалифициран специалист от столицата да оглави врачанската педиатрия от септември, обяви кметът Каменов. Дотогава по-тежките случаи ще се пренасочват към Специализираната педиатрична клиника.