До 10 години затвор за всеки, който вози в личния си автомобил повече от двама души срещу заплащане. Правен абсурд или борба с нелегалните превозвачи е изненадващо приетият от парламета закон днес?

Веселин Петров от Враца често пътува до София.

„От Враца до София - 4-5 човека, комбинираме се, делим си разхода за горивно и готово“, казва мъжът.

Закон, приет от парламента днес, може да вкара Веселин в затвора щом получава пари, за да вози хора. За качване в личния автомобил на един пътник срещу заплащане се предвижда от 2 до 5 години, а на повече от двама – от 5 до 10 години. Според опозицията законът поражда правен абсурд. 

„Ако аз всяка сутрин качвам г-н Симеонов на „Плиска“ и г-н Иванов като колеги до Народното събрание, попадам ли под ударите на този текст?“, коментира Георги Свиленски, депутат от БСП.

„Не дай си Боже пък някой да плати на г-н Свиленски горивото и да каже - колега, ето ти 2 лева да си плати горивото. Тогава със сигурност ще ви арестуват, г-н Свиленски“, добави Иван Иванов, депутат от БСП.

Управляващите са категорични, че законът е срещу сенчестия бизнес.

„Колегите отляво четат закона като дявола евангелитето. Споделеното пътуване не е обществен превоз на пътници. Това, което се преследва, е изцяло легитимна цел – изцяло да се ограничат незаконните превози“, обясни Христиан Митев, депутат от "Обединени патриоти".

Спорният закон на практика е промяна на Наказателния кодекс, но изменението влезе в пленарна зала като промяна в заключителна разпоредба на Закона за корабоплаването.