Затвор за всеки, който без лиценз и регистрация извършва превоз на пътници срещу заплащане.

Това предлагат 15 депутати, подписали се за изменения в Наказателния кодекс. Промените предвиждат от 3 до 5 години затвор за нелегален обществен превоз и до 10 години при по-тежките нарушения.

Най-шокирани и притеснени са любителите на споделеното пътуване. Алекс от Несебър често пътува и си търси спътници за компания.

Снимка: btvnovinite.bg


„Аз като правя споделени пътувания, никога не ми се е налагало да печеля пари, даже повечето от горивото си го плащам аз. Спираме, хапваме, разказваме си вицове, кой къде ходил, с какво се занимава в момента. Общо взето тия неща, защото гадно е да пътуваш сам, особено като пътуваш вечер“, споделя жената.

Ако бъде доказано, че Алекс извършва обществен превоз на пътници, без необходимите разрешения за това, тя може да изгуби колата си и да влезе в затвора. В социалните мрежи реакциите заваляха.

Снимка: btvnovinite.bgСрещу нерегламентираните превози застават превозвачите. Хореографът Петя Стойкова е от бургазлиите, които често пътуват до София.

„Да тръгнеш с влак от Бургас до София – просто не знаеш дали ще стигнеш. Автобусите също не бих казала, че са свръх комфортни и свръх приятни. Вероятно нечий бизнес е засегнат от възможността да има такива групи“, коментира тя.

Снимка: btvnovinite.bg


С криминализирането на обществения превоз, ще трябва да се прецезира споделеното пътуване влизали към него.