Нелегални превозвачи, които пътуват до и от различни европейски държави, маскират дейността си като споделено пътуване. Такива са били микробусите с българи, които катастрофираха на 15 февруари в Унгария.

През последните години станаха серия тежки инциденти с българи у нас и в други държави. Заради по-евтини билети в съмнителни микробуси загинаха хора, а десетки бяха ранени.

02.2014 г. – петима души от Кърджали загинаха в микробус на път за Германия край Добри дол. Четирима бяха ранени при инцидента.

04.2015 - на магистрала в Бавария се сблъскаха бус от Кърджали и влекач от София. При инцидента пострадаха 9 души. Катастрофата бе предизвикана от показан среден пръст от водача на влекача на сънародниците ни от Кърджали.

08.2015 г. – шестима души загинаха след сблъсък между бус и камион в Германия. Микробусът е пътувал от русенското село Сливо поле за Хамбург.

На практика у нас няма никакъв контрол върху незаконния превоз.

Нелегалните превозвачи у нас са стотици, алармират от бранша. Но са безнаказани, тъй като отговорността се размива между три министерства – финансовото, транспортното и вътрешното.

Превозвачите заплашват с протести след изборите на 26 март, ако не се вземат мерки срещу незаконните превозвачи. 

В момента наказанията за нелегален превоз са съвсем символични – Наказателният кодекс предвижда до 1 година затвор и глоба от 100 до 300 лв.

Снимка: bTV

Законът за автомобилните превози пък фиксира наказанията на 1500 лева за шофьора и спиране на микробуса от движение за един месец.

Снимка: bTV

По данни на транспортното министерство през 2016 г. са спрени от движение 123 превозни средства, от които 90 леки коли, 5 автобуса и 28 камиона.