Защо „иновативната стойка за чадър" е приоритет вместо здравето? В първата си част разследването на Росен Цветков показа съмненията за злоупотреби с проекти за милиони за иновации по Оперативна програма „Конкурентоспособност". Във втората търси отговор на въпроса дали има политически и фамилни връзки в надпреварата.

Пловдив явно е островът на иновациите в България - поне според броя на спечелените в района проекти в конкурса по ОП „Конкурентоспособност". Една от компаниите е получила близо 2 100 000 лв. за „Иновативна система за дистанционно отчитане и управление на потреблението на водни ресурси". Екипът на bTV е посрещнат със затваряне на врати и спускане на щори.

„Има табели отпред, там е записано какъв е проектът, на каква тема е и всичко останало. Специалистите могат да ви дадат по-точен отговор какво точно се прави”, казва служител, който отказва да застане пред камерите на bTV.

До среща с шефката на фирмата Анелия Митева не се стига - отсъствала. Тя всъщност е съпруга на Красимир Кузмов - бивш лидер на ДПС в Пловдив. Бил е и кмет на квартал „Източен". Кузмов не е пропуснал да напише дори във Фейсбук, че е бивш изпълнителен директор на въпросната фирма. Връзката с него и по телефона се оказа невъзможна.

В друго семейство баща и син печелят два проекта по програмата, с две различни общи фирми - за иновативна хотелска брава и електрическа ключалка - взимат около 600 000 лв. Какво е заложено в проектите екипът на bTV не успя да разбере от собствениците на фирмата.

„Ако ви кажа, че съм напълно в час с проектите, ще ви излъжа”, каза единият от тях, който не пожела да покаже лицето си.

Село Богдан пък е мястото, където би трябвало да се внедрява иновативна стойка за слънчобран. Какво точно представлява не се знае, защото вратите на това предприятие остават напълно затворени за екипа на bTV.

Неочакваното посещение на телевизионния екип предизвика суматоха, телефонни обаждания и в крайна сметка - въпроси без отговор.

И още иновации - 144 000 лева отиват за „внедряване на гъвкава система за производство на... фолклорни костюми". „Ако досега носиите се бродираха всяка по отделно... Нещо се запънах. Как да го обясня? Това е огромна папка, не знам как да го кажа е две изречения”, признава пред камерата собственикът на фирмата Марияна Викиева.

По същата програма проект за лаборатория за трансплантация на стволови клетки не получава финансиране. Идеята е подкрепена от Александровска болница, където от години се опитват да изградят клиника с подобна дейност. Имат и подходящо място.

15 млн. лв. - толкова би струвало на държавата да превърне една рушаща се сграда в модерна клиника за трансплантации на стволови клетки. Проектът обаче не се осъществява. Парите не се отпускат вече седма година.

„Не само стои празна, но се и руши... И това, което искам да апелирам, за повече разбиране, за инвестиране на средства в здравеопазването. Това е единственият начин българите да не занимават в чужбина за такова лечение”, призова директорът на Клиниката по имунология на УМБАЛ „Александровска" проф. д-р Елисавета Наумова.

От Здравното министерство запазиха мълчание.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!