Грипът дойде по-рано от очакваното и първият случай вече е доказан в София. На този фон майки се оплакват от липса на противогрипна ваксина, която вместо с убождане, се поставя чрез впръскване в носа.

Анета Пенева е майка на две деца, които много се страхуват от иглите на ваксините, затова започва да търси по аптеките така наречената назална ваксина, която се поставя в носа.

„Реших, че това е чудесен вариант за нетравматично поставяне на ваксината“, посочва тя.

Миналата година в страната са доставени около четири хиляди дози назална ваксина, тази година количествата са същите. Тъй като няма програма за безплатна имунизация с назална противогрипна ваксина, всеки си я купува сам, яко я намери.

„Посетих няколко аптеки, в които ми казаха, че имало изключително малко количество, което е свършило и не се очаква да бъде доставено повече такова“, споделя Анета.

 

Анета Пенева

Така нейното търсене остава без резултат.

„Но се оказва, че търсенето е доста голямо и в момента никъде не може да се открие назална ваксина, просто за два три-дни се изчерпа това, което беше разпределено на пазара“, казва Маргарита Грозданова, фармацевт.

В една от аптеките, които посещаваме, били доставени два броя ваксина. Д-р Атанасов, който е педиатър, досега е поставил едва десетина назални ваксини.

„Пазарът е малък, няма държавни гаранции за фирмата производител, че ще има закупуване на ваксините, тъй като нямаме програма за безплатна имунизация на деца, което е голям проблем. Най-вероятно определено количество ваксини се реекспортират за по-голяма цена в чужбина“, коментира д-р Александър Атанасов.

Тъй като не може да намери ваксина, която се приема през носа за децата си, Анета на този етап все още не ги е ваксинирала против грип. Според лекари ваксината през носа има това предимство, че изгражда имунитет срещу вируса точно там, където той първо ни атакува - в носа и гърлото.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK