Необичайна технологична новина циркулира из социалните мрежи. „Дъ върдж” са публикували материал, според който изкуственият интелект на „Епъл” – Сири, мислел, че песента „Деспасито” е химнът на България.

Към материала е добавен и видеоклип, на който се вижда този резултат, когато редакторът на изданието Ник Слат попита своя мобилен телефон за химна на страната ни.

Снимка: The Verge

Към момента не е ясно защо този резултат се появява на някои устройства.

Според специалисти това се дължи на грешни данни на търсачката „Бинг”, която беше задължителна за използване на телефоните на „Епъл” доскоро.

При обновяване на операционната система на устройствата предпочитаната търсачка вече е „Гугъл”.

В материала си редакторите от „Върдж” твърдят, че при всяко едно устройство на „Епъл” резултатите ще бъдат едни и същи – Сири ще твърди, че „Деспасито” е националният ни химн.

Направихме проверка дали това наистина е така.

Снимка: btvnovinite.bg

На този скрийншот виждате резултат, който излиза на наш редактор, когато попита телефона си „Сири, кой е националният химн на България?”.

Едно от обясненията за вярното предположение обаче може да бъде, че устройството все пак се намира в България и маркерите за търсене се променят.

Въпреки това странните резултати предизвикаха коментари в социалните мрежи, като някои потребители призоваха вицепремиерът Валери Симеонов да се сезира по казуса.