Нов стандарт е въведен за млякото и млечните продукти. Той ще се казва "защитено наименование за произход" и ще допълва съществуващия Български държавен стандарт (БДС). Каква е разликата и каква ще е ползата за производителите?
Разликата в млякото произведено по БДС и млякото със защитено наименования за произход е в суровината. БДС допуска млякото да не е българско, а защитеното наименование за произход е само, когато млякото е местно, българско, обясняват от потребителските организации.
„Гарантирано използване на местни суровини, които местни суровини се отличават с определени характеристики, които са свързани със средата на обитание - млякото, да кажем на Родопите, носи своя географски отпечатък и не може да бъде същото с млякото от една немска крава“, разказва Богомил Николов от „Активни потребители“.
От 250 мандри в България, 25 са се регистрирали по новия стандарт. Когато техните продукти се появяват на пазара, ще ги разпознаете по знак - жълто червено слънце с надпис защитено наименования за произход.
Има предложение на етап обществено обсъждане в детските градини млякото и сиренето да са само със защитено наименование за произход. Това означава, че от мляко по БДС доставчиците трябва да доставят в детските градини мляко със защитено наименование за произход.