70 декара са вече засегнатите територии от пожара на границата с Гърция. В момента огънят само тлее и не се разраства.

Днес се очаква да заседава оперативният щаб, като там ще бъде решено дали ще продължи гасенето на огъня по въздух, съобщава БГНЕС.

„За момента успяваме да контролираме достатъчно пожара на българо-гръцката граница, за де не навлезе неконтролируемо, вятърът непрекъснато променя посоката си“, каза в „Неделя 150“ на БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН).

По думите му няма нужда от евакуация на хората от най-близките населени места, тъй като те са далеч от пожара.

„Фронтът е много голям, теренът е изключително тежък, на няколко пъти огънят е бил изключително близо до границата, но  все още екипите на място – пожарникари, военни и горски, успяват да го удържат“, коментира темата и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, като изрази надежда днес, с шестте летателни апарата и хората на терен, да има сериозни резултати по погасяването на пожара.

Междувременно стана ясно, че общо 97 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от ГДПБЗН към МВР.

Информацията е актуална към 6 часа тази сутрин. Пожарникарите са реагирали на 135 сигнала за произшествия.

 

При пожарите е пострадал един човек. Мъж на 48 г. е приет в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с опасност за живота с изгаряния след пожар в къща в квартал „Орландовци“ в София. Причина за пожара е гръмнала малка газова бутилка. В гасенето на огъня са участвали два пожарни автомобила.

С преки материални щети през изминалото денонощие са възникнали 22 пожара, от които седем са били в жилищни сгради и три в транспортни средства. Без нанесени материални щети са възникнали 75 пожара, от които 57 в сухи треви, горска постеля и храсти и 14 в отпадъци.

Извършени са 31 спасителни дейности и помощни операции, от които три са били при катастрофи в транспортни средства.

Получени са седем лъжливи повиквания.