Има още два случая на коронавирус у нас. Те са в Пловдив. Мъж на 35 г. и жена на 60 г. са със симптоматика. Така общият брой на заразените у нас са 220 души.

Това съобщи на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Все още няма потвърждение дали 4-годишното дете с бронхопневмония във Велико Търново е заразено с коронавирус.

Мутафчийски обясни, че има две тревожни новини. Едната е, че само за по-малко от денонощие случаите в света са със 100 000 повече, което е тревожна тенденция. Италия вече доближава Китай по брой заразени. В Испания случаите са 42 000, в Германия - 32 000, в САЩ - 54 000, а във Франция - 22 000.

Излязоха и първите изследвания след освобождаването на круизния кораб "Даймънд Принсес". След 17 дни от освобождаването му все още на борда има коронавирус.

"Тоест вирусът показва удивителна устойчивост и това предполага фанатична дезинфекция на помещенията, в които се стои", заяви Мутафчийски.

От оперативния щаб отново предупреждават, че вирусът е най-рисков за възрастните. В риск обаче са и по-млади пациенти и деца, които също имат придружаващи заболявания.

„За децата с хронични заболявания е толкова опасен, колкото и за възрастните с хронични заболявания. Възрастта, когато има хронични заболявания, не е първият фактор, който да ни успокоява. На преден план са придружаващите заболявания“, обясни Мутафчийски.

Вирусът засяга по-тежко хора със слаба имунна система, което налага и по-продължително лечение.

С 492 000 лв. Българската банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе.

"Има все повече дарители, което е много хубаво. Показва мобилизацията на цялото общество“, каза Венцислав Мутафчийски.

„Ще направим справка дали и втората проба на Кирил Домусчиев е отрицателна. Ако е така, може да се смята за изчистен от вируса. Във ВМА има пациент, който е дал първа отрицателна проба. Трябва да се потвърди и с втора отрицателна. Ако е така, вече броят на оздравелите ще е 5“, обясни Венцислав Мутафчийски.

В най-близко време всички болници у нас трябва да докладват готовността си за прием на пациенти с COVID-19 с брой легла, дихателни апарати и медици. При евентуално по-широко разпространение на коронавируса следваща мярка би била претрансформиране на цели болници, а по-късно - използване на резервни помещения като такива.

Надеждни бързи тестове се очакват след 6 или 8 седмици. На резултатите на наличните в момента не може да се разчита. От алтернативния медицински съвет се съгласиха, но частично. Ще бъде предложено Медицинският съвет да излъчени двама представители, които да проведат среща с Оперативния щаб, за да бъдат изгладени разминаванията помежду им.

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев бе помолен да обясни защо по време на свинския грип, когато у нас имаше огромен брой заразени, не се предприеха такива драстични мерки.  

„Този грип беше нов, боледуваха много хора и усложненията бяха по-големи. Смъртността обаче бе по-ниска, отколкото при коронавируса. Докато при грипа е 0,2-0,5%, при COVID-19 процентът е по-висок и то главно при хора с имунен дефицит, които изискват дълго лечение“, поясни проф. Кантарджиев.

„Коронавирусът е опасен, защото засяга долните отдели на дихателната система. Прави се двойна бронхопневмония и изглежда действа на дихателната мускулатура. Възрастният болен, когато изпадне в дихателна недостатъчност, трябва да бъде сложен на командно дишане. Когато започва да се подобрява, като му махнеш тръбата за дишане не може спонтанно сам да диша“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

  • Заведенията поискаха мерките в подкрепа на бизнеса да продължат
  • Кирилов: Искаме единен подход към ваксината на "АстраЗенека" в ЕС, за да няма объркване
  • Гигов: Към момента 620 375 души са получили първа доза от ваксина срещу COVID-19
  • Кантарджиев: Установихме мутация на COVID-19 при две жени в Северна България
  • Ангелов: Реалистичният сценарий за колективен имунитет е края на юли
  • Костадин Ангелов: Здравната система издържа на третата вълна
  • Какви противоепидемични мерки трябва да спазват посетителите в моловете
  • Разхлабване на мерките: Отварят търговските центрове
  • Намалява броят на хоспитализираните с COVID-19
  • Оперативният щаб за борба с COVID-19 у нас е разформирован