Шокът с цените на тока вече се отразява и на електротранспорта.

Сметката за тока на софийското метро е нараснала със 118% само от началото на годината. На фона на увеличените разходи обаче от началото на пандемията пътниците са намалели с 40%.

Снимка: bTV

Между 40 и 50 на сто е поскъпнал и токът за тролеите и трамваите в София само през послендите два месеца, съобщиха от Столичната община.

Снимка: bTV

Миналия месец фактурата за тока на Столичния електротранспорт е за над 700 хиляди лева, при около 500 хиляди за същия период на миналата година.

„По този начин в и без друго усложнената обстановка на градския транспорт, с оглед COVID пандемията и спада на пътници, а от там и на продажбата на превозни документи, транспортната система на града се изправя пред финансово предизвикателство“, съобщи общинският съветник Зафир Зарков от Комисията по транспорта.

„Неофициалната информация е, че говорим за между 80 и 100 милиона лева загуби само за 2021 година на целия градски транспорт“, добави още Борис Бонев.

За момента не се обсъжда повишаване на цената на билетчето. Поскъпване обаче предстои в БДЖ.

Снимка: bTV

„Въпрос на калкулация е с какъв размер да предложим да увеличим цените на билетите“, каза Любен Нанов, директор на "Пътнически превози"-БДЖ.

Освен БДЖ, метрото и електротранспорта в София, още 9 града у нас имат електрически транспорт.