Електрическият градски транспорт в София и БДЖ се сблъскват челно с летящите цени на тока през последните два месеца. Въпросът е дали това ще доведе до поскъпване на билетите.

Прогнозите разчета за 2021 г. са направени при цена между 100 и 110 лв. за мегаватчас. В момента цените на борсата са между 220 и 250 лв., което ще доведе до някакъв финансов негатив – между 7 и 9 млн. лв. в края на годината, коментира Любен Нанов, директор на „Пътнически превози“ в БДЖ.

В момента дружеството прави разчети за индексиране на цените на билетите, които ще обсъди с Министерството на транспорта.

"Категорично обаче не се предвижда съкращаване на влаковете", заяви Нанов.

Сметката за тока на софийското метро пък е нараснала със 118% само от началото на годината. На фона на увеличените разходи от началото на пандемията пътниците са намалели с 40%.

Между 40 и 50% са нараснали разходите за тока на тролеите и трамваите в София само през последните два месеца, съобщиха от Столичната община.

Миналия месец фактурата за тока на „Столичен електротранспорт“ е за над 700 000 лв. при около 500 000 лв. за същия период на миналата година.

Общината плаща по 6,13 лв. на електротранспорта за всеки километър, изминат от трамвай или тролей, но разходите стават повече, а поне официално пътниците са с 30% по-малко. 

От началото на пандемията общината е оптимизирала 20% от наземните линии на градския транспорт. Метрото не е променяло разписанието си. От кметството заявиха, че въпреки увеличените разходи и намалените приходи нямат намерение да разреждат повече градския транспорт в столицата.