Градският транспорт в София е секторът, който е най-силно засегнат от ограничителните COVID мерки, които водят до намаление от 30% на пътниците и значителни финансови загуби. Въведената оптимизация в разписанието на движение засяга само 20% от линиите на градския транспорт от т. нар. „зимни разписания“. Промените не засягат движението на линиите на метрото.

Това се казва в позиция на Столична община, след като от "Спаси София" алармираха вчера за драстично орязване на градския транспорт в столицата. 

Промените в интервалите на движение са между 1 и 2 минути. Единствено на две линии интервалът е увеличен с 3 минути - трамвай 20 и автобус 88.

Заради намаления брой на пътниците с промените се цели недопускане на движение на полупразни или слабо натоварени курсове на градския транспорт. Оптимизацията включва и спестяване на празен пробег и максимално използване на капацитета на водачите, което спестява допълнително натрупване на експлоатационни разходи.

Предложената оптимизация е следствие на анализ на статистически данни, събрани от новата аналитична система, която отчита натоварванията на линиите на градския транспорт, поясняват от Столична община.

Част от оптимизацията на разписанията е следствие на ускорение и синхронизация на движението в отсечки по 10 линии – автобуси 58, 59, 69, 70, 123, 63, 64, 66, 98 и 204.

По две от линиите в обедните часове интервалите на движение са намалени заради регистрирана от аналитичната система по-висока натовареност – това са линии 59 и 204.

Столична община и ЦГМ продължават да извършват постоянен мониторинг на данните от аналитичната система, както и проверки на терен. Това осигурява възможност за нови корекции и подобряване на обслужването на пътниците. Пример за такава корекция е предстоящо въвеждане на допълнителни съчленени автобуси в часовете пик по линия 111, осигурени от оптимизация на линии 102 и 83.

Като продължение на оптимизацията се работи активно за синхронизацията на линиите в район „Младост“ и се разработват варианти за нови линии, които да се осигурят от акумулираните километри и коли.