Колони от коли се образуваха на много места заради поставените от снощи от властите контролно-пропускателни пунктове. МВР пусна образец на специална декларация, с която да напускаме селищата.

Снимка: btvnovinite.bg

На магистрала „Тракия“ и в момента има колона от автомобили, които искат да влязат в столицата. На практика под частична карантина са големите областни градове в страната и това доведе до напрежение на някои места. Много хора бяха върнати, тъй като пътуването е без основателна причина.

Извън областните центрове може да се излиза само за завръщане у дома, заради болест или по работа. Мярката не касае камионите и доставчиците, тя е въведена само за да се спрат безцелните пътувания и да се ограничи разпространението на заразата.

Снимка: btvnovinite.bg

Километрични опашки се извиха и на входовете, и на изходите от София. Най-натоварено беше на магистралите „Хемус“ и „Тракия“.

Някои се опитаха да избягат от проверяващите без обяснения, а други трябваше да се върнат обратно.

Стотици пловдивчани също се опитаха да напуснат града рано сутринта.  Проверката доведе до километрични опашки, а почти всички, тръгнали към селата си, трябваше да се върнат.

„80 процента от хората в града имат възрастни хора по селата, няма как, обръщайте колата“, обяснява полицай на пътници, опитващи се да напуснат Града под тепетата.

И в Хасково забраната не спря хората да пътуват. Полицията масово връщаше коли.

Снимка: btvnovinite.bg

„Знам, че има много хора, които искат да прекарат  времето  на тази  карантина по селата, за да използват дворовете си, но  може би това решение трябваше да го вземат преди днешния ден“, заяви кметът на община Хасково Станислав Дечев.

В Смолян проверяваха и обществения транспорт и предупредиха, че ще глобяват шофьорите, които не ползват предпазни средства.

За да улесни влизането на хората в областните градове, МВР създаде декларация, която може да се представи на полицаите на КПП-тата. Всички, които попълнят неверни данни в документа, подлежат на наказателна отговорност, предупреди вътрешният министър.

  • 1123 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Калъчев: РНК ваксините дават много антитела
  • 545 са новите случаи на коронавирус у нас
  • През юни и юли се очакват данни дали и децата между 12 и 17 г. ще се ваксинират
  • Кантарджиев: Следим мутациите на COVID-19 внимателно, само британският вариант е у нас
  • Вече сме на 20-о място по заболеваемост и на 2-ро по смъртност в ЕС
  • Д-р Иван Попиванов: Вървим към създаване на колективен имунитет към COVID-19
  • 1635 нови случая и 164 починали с COVID-19 у нас
  • „За да не се оправдават, че няма пари“: Правителството удължи мерките за подкрепа до края на юни
  • Над 30 000 души са се ваксинирали по време на празниците (ОБЗОР)