Днес започва данъчната кампания. Декларации подават хората, които имат да обявяват доходи от хонорари и наеми, както и тези, които искат да ползват данъчни облекчения.

Тази година за пръв път може да се ползва 1% отстъпка от данъците до 500 лева, ако 80% от разходите са плащани по безкасов път. За целта е необходима единствено декларация, без банкови извлечения.

За да ползвате данъчна отстъпка от 5%, трябва да подадете декларация онлайн и да платите задълженията си към хазната два месеца по-рано – до 31 януари.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Това, което родителите, ползващи данъчни облекчения, трябва да знаят, е, че ако имат дори 1 – 2 лева стари задължения, губят цялата си отстъпка. 

Снимка: bTV

Крайният срок за деклариране и издължаване към хазната изтича на 30 април. Ако той не бъде спазен, санкцията е до 500 лв.

Тази година се очаква да бъдат подадени близо 600 хил. декларации за доходите, първите вече са подадени – онлайн, няколко минути след полунощ. Според прогнозите 40% от декларациите ще бъдат подадени по интернет.

Вижте повече във видеото:

Софиянци могат да получат 5% отстъпка за данъка за автомобил, ако го платят до 30 април, и то наведнъж. Плащането може да бъде извършено в някой от 22-та районни отдела на дирекция „Общински приходи“, като всички каси на данъчните служби разполагат с ПОС терминали.

Онлайн плащания на данък МПС през електронната страница на Столична община могат да се правят още от вчера. Задълженията могат да бъдат внесени и през банка или друга финансова институция.

Ако собствениците на МПС изберат плащане на вноски, сроковете са 30 юни за първата и 31 октомври за втората.

Кампанията по плащане на местния данък за недвижими имоти и такса смет ще започне в първите дни на февруари.

Справки за данъците си може да направите на интернет страницата на Столична община.