Тестване на медици от всички лечебни заведения в Сливен започва днес. Мярката е заради огнището на COVID-19 в болница "Хаджи Димитър", където осем медици са с положителни проби.

В сигнал до здравния министър колегите им искат спешно затваряне на заразената болница.

Снимка: bTV

И днес пациенти влизат в болница "Хаджи Димитър", а на метри от входа колеги на заразените дават проби.

Снимка: bTV

"Поетапно значи се изписват болните според тежестта на състоянието и ще бъде затворена нацяло, за да бъде дезинфекцирана", заяви д-р Петя Балулова, директор на РЗИ-Сливен.

Според д-р Ганка Василева забавянето на тази мярка поставя в риск целия град. В сигнал до здравния министър тя иска спешно затваряне на заразената болница и проверка на инфекциозното отделение
 
"В това отделение на частната болница не се лекуват пациенти. Не отговаря първо на санитарно-хигиенните изисквания и на това, че няма персонал от инфекционисти", смята д-р Ганка Василева.

Снимка: bTV

Инфекциозното е далеч от сградата на лечебното заведение, близо до магазини и кафенета.

Самият вход на инфекциозното е на тротоара на оживен булевард в Сливен.

Снимка: bTV

Според здравната инспекция в града отделението към "Хаджи Димитър" е разкрито със заповед на здравния министър заради епидемията:
 
"Това не са инфекциозни структури, те не отговарят на медицински стандарти. На какви стандарти отговарят, пише - инфекциозно отделение. На стандартите в заповедта на министъра, това не е инфекциозно отделение, това е структура", заяви д-р Петя Балулова, директор на РЗИ-Сливен.

От РЗИ обещаха проверка колко пациенти са минали през инфекциозното отделение.