Първото дело за „лов” на бежанци започна днес в Бургас. То се води срещу 31-годишния Петър Низамов – Перата, който стана известен покрай случая със „свинските опашки”.

В началото на тази година бе разпространен клип в социалните мрежи, на който се вижда организирана неформална група, която е арестувала – именно със свински опашки, трима афганистанци на възраст 18-19 години.

Съдът даде ход на делото въпреки възражението на защитата, според която деянието, за което към наказателна отговорност е привлечен Низамов, е несъставомерно и не представлява престъпление по нашето законодателство.

Тримата афганистанци от клипа са обявени за общодържавно издирване. Преди време те са напуснали самоволно центъра в Пъстрогор и към момента местонахождението им не е известно, стана ясно в съдебната зала.

За престъплението Низамов може да получи до шест години затвор.

Той обаче определи процеса като „ирония” и се закани, че след него се връща в Харманли.

„Ирония е, защото виждате – на едното място българите се опитват да се защитят със зъби и нокти, от години не могат да излязат след 6 ч. вечерта, живеят в страх. В същото време един човек, който е заловил доказани престъпници, преминали незаконно границата, в момента го разкарват по съдебните зали”, коментира той.

Вижте още във видеото: