Прокуратурата повдигна точно три обвинения за поредния ловец на имигранти. Толкова са и задържаните от Петър Низамов-Перата и групата му чужденци край границата ни с Турция.

Мярката му за постоянно задържане под стража ще се гледа в съда в Малко Търново, вероятно в петък.

bTV ви показа първа така наречения граждански арест от клип, пуснат в социалните мрежи. Видеото беше осъдено от правозащитните организации и доби широк отзвук в световните медии.

Разпознат

За незаконното задържани не тримата афганистанци  законът предвижда до 6 години лишаване от свобода.

Низамов има три присъди за нанесени телесни повреди и побой. Прокуратурата поиска постоянна мярка задържане под стража.

Той е отказал да дава обяснения и да участва в разпознаване, но един от афганистанците го разпознал по снимки.

„Тука говорим за насилствено събаряне на земята, връзване с тези пластмасови каишки, ритане, заплашване с ножове и пистолет, и претърсване за пари и ценни вещи.", каза началникът на Апелативната прокуратура в Бургас Любомир Петров.

Прокуратурата издирва и останалите участници от гражданския отряд на Петър Низамов – Перата. „Недопустимо е да има такива групи, които да изземат правомощията на органите на реда, това не е отстрела на вреден дивеч, това са хора.", подчерта прокурор Петров.

Граждански арестант

По ирония на съдбата вчера Низамов беше заловен по същия начин близо до дома на родителите си, но вместо свински опашки, на ръцете му щракнаха белезници.

Според очевидци, криминално проявеният е оказал съпротива.

„При претърсването на жилището, което обитава са установени отново хладно оръжие мачете, газов пистолет, връзки, много подобни на тези, които сте гледали във видеоклипа , камуфлажни дрехи и малко количество наркотично вещество", разказа директорът на ОДМВР-Бургас Калоян Калоянов.

До мястото на задържането на Низамов беше паркиран високопродим джип и още няколко подобни автомобила, които обаче не се водили официално на негово име.