Районната прокуратура в Малко Търново повдигна три обвинения срещу Петър Низамов – Перата за противозаконно задържане на трима афганистанци.

За това престъпление законът предвижда до шест години лишаване от свобода.

Низамов стана известен като ловец на мигранти, след като в интернет се появи видео със задържането на трима мъже и връзването им със „свински опашки“.

С постановление на прокуратурата на Низамов е наложена мярка за неотклонение за 72 часа. 

Той вече има три присъди за нанесени телесни повреди и побой.

Прокуратурата ще поиска постоянна мярка задържане под стража и до обяд в присъствието на адвокат ще му бъдат връчени обвиненията.

Низамов е отказал да дава обяснения и да участва в разпознаване, но един от афганистанците го е разпознал по снимки. Според показанията на бежанците те са били пребъркани за пари и ценности, а групата „ловци“ наброявала около 10 души с ножове и пистолет.

„Тук говорим за насилствено събаряне на земята, връзване с тези пластмасови каишки, ритане, заплашване с ножове и пистолет и претърсване за пари и ценни вещи“, каза председателят Бургаския апелативен съд Любомир Петров.

„При претърсването на жилището, което обитава, са установени отново хладно оръжие мачете, газов пистолет, връзки, много подобни на тези, които сте гледали във видеоклипа, камуфлажни дрехи и малко количество наркотично вещество“, разказа директорът на ОД МВР Бургас – Калоян Калоянов.

„Недопустимо е да има такива групи, които да изземат правомощията на органите на реда, това не е отстрел на вреден дивеч, това са хора“, коментира Любомир Петров.

Комисар Калоянов. Той подчерта, че МВР винаги поощрява гражданите, които помагат на полицията, но само ако тази помощ е в рамките на закона.