Имам особено отношение към Деня на будителите, защото често фетишизираме празниците и ги превръщаме в нещо, което се почита само един път в годината. Това каза писателят Захари Карабашлиев пред БНР.

По думите му пример за истински будител е Йордан Йовков - учител, писател, общественик. "Честваме будителите стотина години, след като са починали. Нашите будители се превръщат в такива, след като си заминат от този свят", посочи писателят. 

Един от най-четените и продавани български автори коментира и състоянието на културата днес. "Не намирам думи, за да изразя отношението си към бившия министър на културата Вежди Рашидов, който се отнася към хората - като към пълнеж. За мен това е окончателна диагноза на този режим, който е допуснал толкова високо във властта такъв човек, а и диагноза за този човек.

Описах в свой текст случая. Говорим за една наглост и лъжа. В Брюксел бяха поканен от постоянното представителство да произнеса реч за 24 май. Затова не съм получил нито лев хонорар. (...) Ако за неща, които са лесно проверими, този човек лъже, представете си пък за неща, които са по-трудни за проверяване", посочи писателят.

По думите му няма политически пристрастия, но не подкрепя и управляващата партия. "Не съм подкрепял ГЕРБ, аз подкрепям българския дух, слово и идентичност. Не мога да подкрепям политическа формация, за да получа облаги. Това е нелепо", заяви Карабашлиев, който е сред подписалите отвореното писмо с искане на оставките на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев, генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, председателя на комисията по културата Вежди Рашидов и парламентарната председателка Цвета Караянчева.

Според Захари Карабашлиев вече е ясно, че няма да има предсрочни избори, а протестите са приключили: "За мен протестите приключиха около 2-ри октомври и така беше редно. (...) Редно е сега всеки да си отиде у дома и да се готви за изборите, да сте будни на изборите. Няма нужда от протести вече. Няма нужда от хора да студуват по улиците и да се заразяват един друг. Оказа се, че властта е по-устойчива от стихийно организираните протести".