Днес отдаваме почит към паметта на големите българи, строители на съвременна България. А делото на будителите продължава чрез техните наследници. Такава е и историята на Лазар Хадживълчев – наследник на рода на Михаил Банов, от който произлиза първият български будител Паисий Хилендарски. 

Основоположник на Българското възраждане – с тези думи описват автора на „История славянобългарска“ – Паисий Хилендарски. Неговото име днес носят стотици училища и храмове из България. А делото на големия будител продължава – чрез неговите наследници.

„С тази книжица в торбата, която той написва, тръгва из България. И тази книжка успява да се препише в блзио 60 копия. Той е будител, най-пръв, приет от цялата наша историография, като начало на тази будителска кохорта, която се появява след него. Нашият род се помни от 1680 г. Тогава се е родил нашият родоначалник, така да се каже – Михаил Банов“, казва Лазар Хадживълчев, наследник на Паисий Хилендарски

Той събира над половинвековната история на своя род през последните 50 години. А по този начин изпълнява завещанието на своя баща.

„Действително не е лесно това проследяване, също така както навремето Паисий е трябвало да проследи цялата българска история от нейното създаване. Ние сме били едва ли не първата държава в Европа. Но това, че до 1680 година няма никаква идея къде е откъде е нашият род, откъде той се движи, за да се скрие в дебрите на Пирина. Той първо остава в Добринище и след това се преселва в близкото селище, което по-късно добива името Банско. А нашите хора тогава са се казвали Банови.  

Баща ми записва всичко това, печати. Имаме една чудесна родословна стълбица от онова време. Когато аз започнах да пиша, трябваше да вмъкна и новите поколения и да създам една нова родословна история на целия ни род. Това са около 15 поколения“, разказва Хадживълчев.

Не всички в Паисиевия род обаче се посвещават на духовното. В 14-те поколения събрани в родословното дърво, място намират и търговията и изкуството.

Вижте повече във видеото!