В Деня на народните будители специален гост в „Тази неделя“ беше писателката Здравка Евтимова. Тя пише на пет езика, а произведенията ѝ са издавани в над 30 страни по света. По думите ѝ най-важните будители за нея са Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Иван Вазов, Димчо Дебелянов, Димитър Димов и др. 

„Това са будители, които принадлежат и на миналото, и на вечността, и на бъдещето! Аз се възхищавам и на свои съвременници, които са дали литературна епоха на България. Като Иван Цанев, Иван Николов, Ивайло Балабанов, Георги Господинов, Захари Карабашлиев и др.“, каза писателката. 

Тя беше категорична, че обществото ни винаги ще има нужда от събуждане. „Събуждането го виждам в следната посока – на първо място знаещият и можещ, събрал след упорит труд духовни знания и умения – да носи в себе си обич към общността, като целта му е да предаде това, което е научил на младостта“, заяви Евтимова. 

Здравка Евтимова коментира, че COVID-19 е създал една паралелна вселена – едни я приемат, а други си затварят очите за нея. „В тази паралелна вселена виждам възможност, тук и сега всеки човек, със своя пример и дисциплина да докаже, че заслужава не само собственото си здраве, а и здравето на непознатите. Запазването на това здраве е единственото средство за борба със самотата, която би ни погълнала“, посочи тя. 

Писателката беше категорична, че след пандемията хората ще станат по-мъдри и дисциплинирани, както и че ще в тях ще се събуди стремеж да бъдат по-добри.

Цялото интервю със Здравка Евтимова вижте във видеото!