17-годишен тийнейджър загина вчера в опит за снимка, като падна от 20 метра височина в Приморско.

Наш екип влезе лесно на мястото на инцидента - изоставен строеж, до който никой не би трябвало да има достъп.

Близо 260 души по света са изгубили живота си за шест години в опит да се самоснимат. Това сочи едно от малкото проучвания по темата в глобален мащаб. Най-много са смъртните случаи при 20-годишните - над 100. Повече от 70 пък са сред тийнейджъри, сочи изследането.

Целият ден вчера и през нощта оградата край строежа остана отворена след полицейските огледи. Всеки можеше безпрепятствено да стигне до покрива на опасната сграда. 

"Видяхте днес как се качихме тук. Не само, че не е обезопасена, ами е отворена сградата. Тази вечер също можеше да има инцидент! Не може така да съществува това”, заяви Румен Йоцов - хотелиер

Няколко часа по-късно от общината се задействаха.

"Самият строеж ние ще обследваме днес още, ще бъде огледан и собственикът, чийто ангажимент е, ще бъде задължен наистина да предприеме действия незабавно, да обезопаси обекта", обясни Петко Гечев – дир. "Устройство на територията"- община Приморско.  

Само глоба очаква собственикът, ако и прокуратурата установи, че строежът е опасен и с това е предизвикал инцидента.

17-годишният младеж, който загина при опит за опасно селфи от покрива на недовършен хотел в Приморско, е практикувал екстремни спортове. Това потвърдиха за bTV от Апелативната прокуратура в Бургас.

Изоставената висока сграда на брега на морето е привлякла двете момчета не само заради панорамните снимки, но и с рисковото й изкачване.

Снимка: bTV

Според разследващите е възможно загиналият да се е залюлял за едно от железата, които преграждат част от шахтите и така да е пропаднал.

Собственикът на сградата ще бъде задължен да я обезопаси и да ограничи достъпа в нея, коментираха от общината в Приморско. 

"В този случай те са длъжни да ги обезопасят. Ще се търсят и конкретните нарушения в тази насока, ако това не е било сторено", заяви Йовита Григорова – зам.-апелативен прокурор.

Снимка: bTV

"В последно време се заговори за адреналиновите деца и ако родителят види, че има такова дете вкъщи, може да развие неговата креативност с различни творчески занимания или заедно да търсят нови предизвикателства - да катерят върхове и ред други такива дейности, с които детето наистина да се чувства ценно и важно", обясни  Ваня Чечева – психолог.

Тя съветва родителите да говорят с децата си и да им обясняват какви биха били последствията от подобни постъпки.