Близо 260 души по света са изгубили живота си за шест години в опит да се самоснимат. Това сочи едно от малкото проучвания по темата в глобален мащаб.

Най-много са смъртните случаи при 20-годишните - над 100. Повече от 70 пък са сред тийнейджъри, сочи изследването.

Поредният случай на смърт заради селфи връща лентата назад и у нас – към всички останали екстремни опити за снимка, някои от които за съжаление завършват фатално.

Снимка: bTV

През 2014 година, дни преди старта на учебната година, 12-годишно момиче пострада при опит да се снима върху цистерна на ЖП-гарата в Нова Загора. Образува се волтова дъга, вследствие на която детето получава над 60% изгаряния. По-късно то почина от раните си.

През 2016 се случва подобен инцидент. Тогава пострада 14-годишно момче. Отново заради селфи, то се качва на вагон на гара „Филипово” в Пловдив. И в този случай детето е поразено от волтова дъга.

През същата година, по-малко от месец по-късно, волтова дъга порази и 16-годишно момиче, отново в Пловдив. Заради инцидента в училището на детето имаше и беседи по повод екстремните селфита.

В края на същата година дете се качи на електрически стълб за селфи в Нови пазар. Дни по-късно 12-годишно дете се качва на покрива на товарен вагон.

През 2017 година отново опит за селфи доведе до волтова дъга и дълбоки изгаряния. Тогава от Държавната железница издадоха и брошури, предупреждаващи за риска от волтова дъга.

А през януари тази година- 14-годишно момче беше ударено от волтова дъга на гарата в с. Калитиново след селфи върху вагон. 12 дни след инцидента, детето почина.

Само няколко дни след това - дете на 15 години се удави в язовир край пловдвиско село.

Снимка: bTV

Отново - при опит за снимка. В Бургас през същата година 16-годишен се простреля с газов пистолет, за щастие не фатално. По думите му - инцидентът се случва заради опит за селфи с оръжието.

Най-много са инцидентите, включващи опити за екстремно селфи върху влакове и вагони. Между 2016 и 2019 година броят им е 9, като фатални са 4 от тях, твърдят от Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

259 смъртни случая заради селфи в рамките на 7 година, сочат данни на индийското издание „Journal of Family Medicine and Primary Care”. Това е и едно от малкото проучвания по темата. От него обаче ясно се вижда, че опитите за екстремни снимки са популярни основно сред по-младите.

От близо 260-те фатални инцидента, 106 са във възрастовата група между 20-29 г, а в 76 живота си губят деца между 10 – 19-годишна възраст.

В 70 от случаите се стига до фатален край след удавяне; 48 души умират заради падане, толкова и заради пожар. 51 са смъртните случаи заради транспортни произшествия, дължащи се например на снимка пред идващ влак.