Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил взе най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на обвиняемите в неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа и кражба на електроенергия с цел добив на криптовалута – И. С. и С. К.

Съдът измени изцяло определението на Районен съд–Кюстендил, който бе взел по отношение на двамата обвиняеми мерки за неотклонение „Домашен арест“.

Съдът счете, че на този ранен етап от разследването има достатъчно доказателства, сочещи обосновано предположение за съпричастност на двамата към деянията, за които са привлечени като обвиняеми.

Присъствието им в помещение на бившия обувен завод „Ильо Войвода“ в Кюстендил не е било случайно, защото достъпът на служители на полицията и ЧЕЗ първоначално е бил осуетен от обвиняемия И.С, който е заключил помещенията с катинар.

Обвиняемият С. К. е бил собственик и управител на фирмата, сключила договор за наем със собственика на помещенията, в които бяха открити множество компютърни конфигурации за добив на криптовалута, две трансформаторни машини за промяна напрежението на електроенергията, както и разкачени кабели за тяхното снабдяване с електроенергия.

Той е отключил лично и второто помещение, в което бяха намерени компютърни конфигурации , на ул. „Оборище“ в Кюстендил, като е въвел кода за изключване на системата за охрана.

Съдът счете още, че по отношение на С. К., който е IT специалист, съществува и реална опасност от заличаване на следи, т. е. от извършване на престъпление. Обвиняемият И. С. е осъждан, а поведението му – заключването на помещението в бившия обувен завод, говорят също за желание за заличаване на следи.

Определението на Окръжен съд–Кюстендил, с което по отношение на С.К. и И. С. бяха взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“,  не подлежи на обжалване и протестиране.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!