Кражба на ток, достатъчен за захранването на цял град в продължение на месец, установиха в Кюстендил. 

Разследват се две фeрми за криптовалута в града. Подготвял се е и нов обект в съседно село. 

В едно от местата, в което до преди дни се е добивала криптовалута, все още се намират машините. Има система за охлаждане и въздушна електрическа инсталация. 

Снимка: btvnovinite.bg

За изкопаването на биткойните е нужен много ток. Трафопостът се намира в непосредствена близост до помещението. От него в продължение на повече от година се е крал ток. Така твърдят от ЧЕЗ.

 „Сумата е сериозна, по данни на ЧЕЗ около 2 млн. и половина струва присвоената енергия. Поне от година и половина са функционирали тези цехове, в които се е генерирала криптовалута“, обясни Ивайло Илиев, районен прокурор- Кюстендил. 

Полиция охранява обекта, а сградата с машините е запечатана. Кражба на електричество е установена и в друг обект, нает със същата цел. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според Филип Йорданов, представител на ЧЕЗ, изчисленията са направени на база правилата за измерване на ел. енергия. 

За 24 часа са задържани двамата наематели на складовете, единият е криминалнопроявен. Те били на път да открият и обект в село Ваксево.

Този вид дейност стана популярен преди години. Няколко пъти машини за криптовалута изчезваха – от Благоевград и от Гоце Делчев, а крадците все още не са открити.

Снимка: btvnovinite.bg

Единият собственик сам откри част от машините си – в  гората. А в местност над Сандански през май, отново беше разбита ферма за криптовалута, след сигнал за кражба на ток.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!