Фермите за криптовалута край Кюстендил, за които стана ясно миналата седмица, са откраднали ток за 2 милиона и 500 хиляди лева само за половин година - или по 400 000 лева на месец, уточняват от прокуратурата.

Така изглеждат машините, необходими за добиване на виртуална валута в мрежата, която става все по-предпочитана разменна единица за покупки и бизнес в света.

Така наречената ферма за криптовалута се състои от специални компютърни компоненти, които извършват сложни математически изчисления за добиването на нови единици криптовалута.

Този процес се нарича копаене на криптовалута, като един биткойн в момента се равнява на 12 000 долара.

Засега не е ясно колко и каква криптовалута са изкопали двамата обвинени в Кюстендил при откраднат ток за над 2,5 милиона лева. Работещи в района на една от базите на криптокопачите в Кюстендил, разказват, че електричеството им често прекъсвало.

„Прекъсвания за тока е имало, спират, дойде примерно за 15-20 минути някой път“, заяви Андрей Андонов, собственик на дърводелска фирма в Кюстендил.

Други обекти на разследването за кражба на ток са бившата обувна фабрика и някогашен консервен комбинат. В последния не са открити машини, но очевидци разказват, че повече от година, всяка събота хора влизали и излизали.

„Според мен поне от доста време, от 2 години след като бръмчи, значи сигурно са работили“, каза Чавдар Левков от село Ваксево.

„През определен период идва някаква кола, с която не съм имала връзка с тези хора, но след това споделих с полицията на Невестино, че тук идват, така да дойдат да видят, дойдоха и ми казаха, че в момента е някаква складова база за вентилатори“, обясни Юлия Испиридонова, кмет на с. Ваксево.

„Питала съм от ЧЕЗ, когато идват да отчитат нашите електромери, техните кой ги отчита, те казват - те са към друго такова. Защото е промишлен, значи трябва да го отчитат все пак, разбирате ли“, коментира Марияна Левкова.

С разрастването на бизнеса да печелиш като криптокопач и да си плащаш тока у нас става все по-трудно, коментират специалисти.

„Тъй като сме в ЕС, токът не е толкова конкуренто способен като в други страни, имам предвид Китай – малко над 50 процента в цялото копаене се случва там. Копаенето ще ви носи повече главоболия, свързани с поддръжката, пак най-вероятно ще ви се наложи да спекулирате. Според мен по-лесно е със същата сума да инвестирате в криптовалути, отколкото да копаете“, заяви Владислав Драмалиев, специалист по криптовалути.