Задържаха началника на отдел "Местни данъци и такси" в община Несебър, научи bTV. При спецоперация вчера са претърсени четири имота и адреса, свързани с арестувания служител.

В тях са открити общо над 180 000 евро и 20 000 лева. Действано е по сигнал за изборна търговия. 

По-голямата част от парите е била съхранявана в метална каса в един от имотите на мъжа в Равда. 

Няма данни към момента за коя политическа партия и за кой определен кандидат са осигурени парите, но според полицията операцията е безпрецедентна.    

"В хода на проведените процесуално-следствени действия е установена и иззета сумата от 185 000 евро и 25 000 лева. Тази сума имаме данни, че е била предназначена за закупуване на гласове. Такава операция е безпрецедентна до момента, стигнахме до хората, които осигуряват средствата и ги разпределят. Парите са намерени в дома на задържаното лице. Служителят е на ръководна позицията в общината”, каза на брифинг старши комисар Емил Павлов.

Служителят е задържан за 24 часа и по-късно освободен. На адреса в Равда не открихме никого.  Съседите казват, че не го познават.

„Този път успяхме да стигнем до най-високото ниво, а именно до хората, които осигуряват средствата и ги разпределят на т. нар. организатори на дилъри за купуване на гласове. Не говорим за списъци, тук говорим за хора, които финансират и осигуряват средствата за организаторите на купуване на гласове. Със сигурност ще има задържани и други лица, но на един по-късен етап“, допълниха от полицията.

Няма данни към момента за коя политическа партия и за кой точно кандидат са осигурени парите.

„За всички е ясно, именно тези пари са предназначени за склоняване на лицата да упражнят своето избирателно право. За първи път е намерена такава голяма сума, което означава, че се пресичат тези порочни практики, които досега са ползвани за купуване на гласове“, каза Мария Маркова, ръководител на Районна прокуратура-Бургас.

Преди четири години, непосредствено преди местния вот, бе задържан кметът на Несебър Николай Димитров, тогава кандидат за нов мандат. Заедно с него бяха арестувани още четирима души, двама от които кандидати за общински съветници.

Обвинението тогава беше за ОПГ за търговия с гласове. Димитров беше избран на първи тур, въпреки че беше в ареста и положи клетва. Впоследствие беше освободен срещу парична гаранция.