Прецедент в България – арестуваха кмета на Несебър Николай Димитров и още четирима а кандидати за местна власт по обвинения за купуване на гласове. 

Разследването срещу тях е по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, с решение на Централната избирателна комисия.

Тук в полицията са извикани снощи задържаните кандидати за местна власт, трима кандидати за общински съветници, един кандидат за кмет на Свети Влас и един кандидат за кмет на Несебър – независимият Николай Димитров. Малко преди полунощ са им повдигнати обвинения за купуване на гласове, в три сутринта са конвоирани към София. Всичко е под надзора на Специализираната прокуратура.

Обвиненията към задържаните са за купуване на гласове, а кметът е обвинен за организатор на престъпната група.

„В дома на моя доверител и в офиса на съпругата му не бяха намерени абсолютно никакви, което между другото е отбелязано и в самите протоколи за изземване нали, че не са намерени никакви материали, свързани с обвинението”, коментира Петър Атанасов, адвокат на Николай Димитров.

След задържането в социалните мрежи беше разпространено писмо от кмета Николай Димитров срещу управляващите, за което близките му твърдят, че е фалшиво.

„Съдейки от съдържанието на писмото, за мен лично целта е да се изострят отношенията между Николай Димитров и управляващите и най-вече цитирания адресат на писмото господин Борисов”, коза още адвокатът.

След решението на ЦИК, че сваля имунитета от кандидатите за местна власт, Николай Димитров направи митинг преди задържането му.

„Купуването на гласове е престъпление. Нашият отговор на това масирано купуване на гласове, което сме установили на територията на община Несебър, е това разследване. ние не правим нищо необичайно”, заяви Сотир Цацаров.

В следващите дни Специализираният съд трябва да реши дали задържаните ще останат с постоянна мярка „задържане под стража”.

Ако останат арестувани, не е ясно дали ще могат да упражнят правото си на глас за местните избори.