Арестуваха кмета на Несебър Николай Димитров и още четирима кандидати за местна власт по обвинения за купуване на гласове.

Този прецедент става по искане на главния прокурор и с решение на Централната избирателна комисия за отпадане на имунитета им.

Около 3 ч. сутринта задържаните са конвоирани към София под надзора на Специализираната прокуратура.

Кметът на Несебър е задържан за 72 ч. и е със забрана за напускане на страната.

„Вчера към 23 ч. предявиха обвинение на моя клиент, което се очакваше. Обвинението е за ръководител на организирана престъпна група, която е създадена с цел за купуване на гласове или срещу политическите права на граждани”, коментира адвокатът на Димитров Петър Атанасов.

След задържането му, в социалните мрежи беше разпространено писмо от кмета Николай Димитров срещу управляващите, за което близките му твърдят, че е фалшиво.

Освен Димитров, сред задържаните е и кандидат за кмет на Свети Влас. Останалите са кандидати за общински съветници.

Часове след решението на ЦИК, политическите сили, подкрепящи независимия кандидат за кмет Николай Димитров организираха митинг в негова подкрепа.

По димите на главния прокурор Сотир Цацаров лицата могат да участват в изборите в неделя.

"Купуването на гласове е престъпление. Нашият отоговор на това масирано купуване на гласове, което сме установили на територията на община Несебър, е това разследване. Ние не правим нищо необичайно", заяви иглавният прокурор Сотир Цацаров. 

По думите му задържаните лица продължат да бъдат кандидати за съответните позиции, за които са регистрирани - кандидати за кмет на община, кметство или общински съветник. Фактът на задържането не означава, че са осъдени и изтърпяват наказание лишаване от свобода, посочи още той.  

Специализираният съд трябва да реши в следващите дни дали петимата кандидати за местна власт да останат за постоянно в ареста.