Среднощен взрив разтърси голям жилищен блок във Варна. 

Живота си загубиха двама думи. Разследва се, дали единият от тях не е човекът, отговорен за трагедията.

Снимка: btvnovinite.bg

18 души са преминали прегледи в две болници, за наблюдение остават 7 души, между които три деца.

Няколко варненски квартала се събуждат от силен гръм l 4 ч. сутринта. Следва евакуация. 

Във взривения апартамент е живеел бивш полицай. Предполага се, че е притежавал взривни вещества и инцидентът не е случаен.

Взривът избухва на четвъртия етаж на жилищен блок. Напълно са унищожени два апартамента, трето жилище е със сериозни щети.

Издирва се 66-годишен мъж, бивш служител на МВР, който късно снощи е изнасял багаж от жилището си. Заподозреният за палежа е бил дисциплинарно уволнен за корупция.

Снимка: btvnovinite.bg

Нощният взрив отеква на километри. Заради силното задимяване, хората от по-високите етажи не могат да напуснат домовете си и пожарникарите ги евакуират с вишка. 

Сред тях е и 81-годишната Ивана Проданова. "Гръмна, аз излязох, пожар се вдига, всичко беше тъмно по коридорите, не можех да изляза навън, нищо не се вижда, задушавам се, паднала съм на земята, чукам на всички врати, никой не отваря", разказва възрастната жена. 

В клиниката по токсикология в МБАЛ-Варна са настанени две жени, които са обгазени, но нямат изгаряния. 

Подозренията за палежа падат върху 66-годишен мъж, който снощи се изнасял от жилището си, след ограничителна заповед заради домашно насилие над жената, с която доскоро живеел.

Даниел Шопов, директор на ОД-МВР Варна съобщи, че се издирват и мъжът, и жената. 

"Бил е военен, след това е работил в полицията, през 1995 г. е освободен от органите на реда. По първоначални данни за неправомерно отношение към службата",  обясни окръжният прокурор Красимир Конов. 

Преди дни мъжът разказал пред варненска медиа за конфликта. Пламена Николова от сайта „Варна 24“ е разговаряла с него и той споделил, че е отчаян. Бил разочарован от жената, с която живее от 24 години.

Изведнъж обаче жената пуска жалба срещу него за домашно насилие. Жилището е нейно, и бившият полицай трябвало да го напусне. 

Предстои експертиза за годността за обитаване на блока. Самоличността на загиналите ще изясни ДНК експертиза.

Експертизите ще покажат и с какви материали и средства е извършен взривът. Все още не е ясно дали заподозреният издирван мъж не е една от жертвите.