Спряно е изтичането на хвост в двете реки, замърсени в района Лъки. Водите на Юговска и Чепеларска бяха оцветени вчера след авария на хвостопровод, част от хвостохранилището на „Лъки инвест“.

Преди малко бяха взети повторни проби от водата за тежки метали. Предупредени да не ползват реките са хората в 5 общини – Лъки, Асеновгард, Родопи, Марица и Пловдив.

Тръба на хвостохранилището се пука вчера сутринта около 9 ч. Неизвестно към момента количество хвост, пълен с тежки метали, изтича в река Юговска. Фабриката спира работа за 6 часа до отстраняване на аварията. 

„От 20 г. съм директор, досега са се спукали 70-80 тръби, но никога не сме замърсили реката. Промяна на цвета може да има, но промяна има и след всеки дъжд, но химизма на водата не е променен“, каза за bTV Атанас Марински, изпълнителен директор на „Лъки инвест“.

За  аварията обаче институциите научават в късния следобед. Случайни граждани забелязват, че водите на река Юговска и Чепеларск текат с необичаен цвят и подават сигнал до екоинспекциите.

На място са изпратени екипи на екоинспекциите от Смолян и Пловдив, които установяват, че аварията е отстранена.

Взети са проби от 8 пункта по реките Юговска и Чепеларска, моментните резултати не показват отклонения. Очакват се резултатите от повторно взетите проби, те трябва да излязат в понеделник.

От ВиК Пловдив заявиха, че няма опасност за питейната вода. Техните проби от сондажните кладенци по поречието на Чепеларска и от питейната мрежа показват, че няма тежки метали.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!