Авария на тръба към хвостохранилището на град Лъки промени цвета на реките Юговска и Чепеларска.

Заради опасността от токсични концентрации на тежки метали и диоксини, Басейнова дирекция предупреждава хората в шест общини да избягват ползването на водите. Става дума за Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица. 

Снимка: btvnovinite.bg


По информация на bTV инцидентът е станал сутринта, но чак към 17:30 ч. са взети проби от водите. Аварирал е хвостопровод и от нерегламентирано заустване на хвост, изтичат отпадни продукти, които замърсяват първо река Юговска.

„По дневниците на фабриката се установява, че аварията е станала около 9:30 ч. сутринта и в рамките на около  час аварията  е била отстранена. Спряна е фабриката и е започнало възстановяване на тръбата. По време на проверката тръбата вече е била възстановена и дейността на фабриката е била нормална. Съответно, за допуснатото нарушение в случай, че не подлежи на наказателна отговорност, ще приложим административнонаказателни мерки“, обясни Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян.

Снимка: btvnovinite.bg

Предприятието го очаква наказание, вероятно глоба. Пред bTV изпълнителният директор на собственика на хвостохранилището – „Лъки Инвест” заяви, че няма опасност от замърсяване и повод за тревога. 

От Басейновата дирекция в Пловдив обаче предупредиха, че водите са потенциално опасни и ВиК дружествата трябва да изследват водоизточниците си в терасата на река Чепеларска.

Снимка: btvnovinite.bgТази вечер екоинспектори от Смолян и Пловдив са взели общо 8 проби от замърсените реки. Те трябва да установят дали във водите са изпуснати опасни концентрации от тежки метали.