Четири общини в Родопите са със забрана за използване  на водата от чешмите за пиене и готвене. Причината – съмнение за замърсяване с тежки метали от хвостохранилище. Крайната мярка засяга близо 40 хиляди души. 

За река Върбица край Момчилград има съмнение, че е замърсена с тежки  метали от хвостохранилище, което се намира на близо 40 километра. Засегнати са над 50 населени места тук в региона.

Експресните изследвания на водата показват, че тя е безопасна, но ще се вземат допълнителни проби.

Златоград ще търси алтернативно водоснабдяване заради проблемите с хвостохранилището и замърсяването на река Върбица, реши на извънредно заседание местният парламент.

„Ние ще им доставим с водоноски, но те са много малко”, каза директорът на ВиК-Кърджали Славчо Славков. Днес започват изследвания на всички помпени станции по поречието на Върбица. „Понеже замърсяването е от хвостхранилище, така е сигналът – за тежки метали, но въпреки всичко тя ще бъде изследвана и за микробиология. Пълни изследвания ще направим”, обясни директорът на РЗИ-Кърджали д-р Виктор Кирчев.

Хвостохранилището, което предизвиква забрана за питейната вода за трети път тази година, е до Златоград. Досега тревогата е била напразна, но хората са притеснени.

От „Горубсо” увериха, че място за паника няма. „Това е перфектно съоръжение, през 2016 г. надградихме стената с цели три метра, като предишното надграждане е било през 2004 г. с един метър. Сега го надградихме с цели три метра, и стената, и чашата на преливника. Имаме едно перфектно съоръжение, това Ви го гарантирам и пред цялата общественост го гарантирам”, посочи изпълнителният директор Евгений Михайлов.

Риск обаче съществува и затова областните управители на Кърджали и Смолян са решени да търсят съдействие от екоминистерството. Забраната сега ще остане в сила до излизане на окончателните резултати за качеството на питейната вода.

Пробите за наличие на тежки метали ще бъдат готови до няколко дни.