Авария на хвостопровод над Лъки доведе до замърсяване на водите на реките Юговска и Чепеларска , съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

До инцидента се е стигнало след авария на довеждащ хвостопровод на "Лъки инвест" ЕООД, в следствие на което водите на реката са със силно променен цвят.

Снимка: Райна Зайкова

Пред bTV изпълнителния директор на „Лъки инвест“ Атанас Марински потвърди, че вчера сутрин се е спукала тръба. По думите му работата на фабриката е била спряна и веднага и тръбата подменена.

Снимка: Райна Зайкова

„От 20 г съм директор, досега са се спукали 70-80 тръби, но никога не сме замърсили реката. Промяна на цвета може да има, но промяна има и след всеки дъжд, но химизма на водата не е променен“, твърди Марински.

Снимка: Райна Зайкова

От Басейнова дирекция изпратиха още вчера съобщения до общините в засегнатия район да предупредят населението за възможно замърсяване на водите в река Чепеларска и ползването им. Може да са засегнати общините Лъки, Асеновград, Садово Родопи и Марица.

Ще бъде направен анализ за качеството на питейната вода от водоизточниците на река Чепеларска. За замърсяване ще бъде проверена и река Марица.

Сигурен съм, че няма замърсяване на водата, за какви наказания се говори при това положение, каза още директорът на „Лъки инвест“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!