Телата на още двама работници бяха открити под руините на хотел „Вероника” в комплекса „Слънчев ден” в четвъртък вечерта. Първото бе извадено минути преди 20:00 часа. Информацията за второто се появи близо три часа по-късно, но институциите не я потвърдиха официално. Пристигналата на място линейка за транспортиране на починали хора потвърди лошата новина.

Неадекватна бе намесата на институциите и по-рано вечерта, когато журналистите бяха поставени в трудното положение те да съобщят на събралите се десетки роднини и колеги на затрупаните за откритото тяло.

Предстои труповете да бъдат идентифицирани. 11-етажната сграда рухна и затрупа четирима работници около 18:00 часа в сряда. Един мъж остава в неизвестност вече повече от денонощие след инцидента.

В крайна сметка областният управител и кметът отидоха след 20:00 часа при хората. „Ще се разкопава бавно, на ръка, ще ви държа в течение, да знаете. Няма как да копаете и вие, има достатъчно хора, достатъчно екипи”, увери областният управител на Варна Стоян Пасев.

Екипите на пожарната имат готовност да продължат издирването на другите двама работници през цялата нощ, обяви директорът на пожарната във Варна Тихомир Тотев. По думите му, вече са разчистени около две трети от затрупаната площ и до 14:00 часа в петък трябва да бъде разчистена цялата площадка.

В сряда вечерта бе извадено тялото на Борислав Асенов от варненския квартал „Аспарухово”. Роднините му пътуват от Турция за погребението му.

По неофициална информация, за злополуката има и задържан, чието име е Георги Георгиев. Той събирал работници на черно край гарата във Варна. Той е и този, който по думите на оцелелите дал нареждането за рязането на арматурното желязо в основите, довело до срутването на сградата.

По-рано стана ясно, че според документацията на обекта там е извършвана реконструкция, а не разрушаване на масивна сграда. „Предстои да се установят всички закононарушения. Ясно е, че и в най-малка степен не са спазени разпоредбите по разрешенията”, коментира кметът на Варна Иван Портних.

Спасителната операция продължава вече повече от денонощие. Близки на строителите прекараха целия ден в неведение, защото представител на никоя институция не намери за необходимо да ги информира за развоя на събитията или да ги успокои.

  • 43 нарушения при срутването на хотел "Вероника"
  • Причините за срутването на хотел "Вероника" в Слънчев ден
  • След хотел "Вероника": Почернени семейства и въпроси без отговор
  • Погребаха работниците, загинали под руините на хотел „Вероника”
  • Руините след трагедията в "Слънчев ден" (СНИМКИ)
  • Размита отговорност за смъртта на 4 души след срутването на хотела в „Слънчев ден”
  • Все още няма арестувани за трагедията в "Слънчев ден"
  • Няма оцелели под срутения хотел „Вероника”
  • 9 души са загинали при трудови злополуки само от началото на 2015 г.
  • Работниците в срутения хотел по документи извършвали "реконструкция"