Собственикът на комплекса Георги Гергов е искал да построи нов хотел на мястото на най-стария в комплекса „Слънчев ден” – „Вероника”, който се срути върху четирима работници.

По информация на bTV Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отказало, затова се стига до варианта реконструкция, който всъщност допуска събаряне на стария и издигане на нов, макар и в същия вид.

Часове преди аварията, главният изпълнител е наредил прекратяване на разрушаването и е забранил допускането на работници, съобщиха от дружеството "Планекс". Последвалите действия са извършени самоволно от подизпълнителите, се посочва в изявлението.

Управителят на фирмата, трети подизпълнител, "Дигинг", Георги Георгиев е бил разпитан, но не и задържан, уточни прокуратурата. Той е човекът, който е наредил на работниците да режат носещите колони. Засега арестувани за трагедията няма.

На мястото на трагедията в курортния комплекс е трябвало да бъде издигната нова 11-етажна сграда, както се вижда от проекта за реконструкция на хотел „Вероника”, поместен на сайта на „Слънчев ден”.

Законът не казва каква част трябва да остане от една сграда при реконструкцията й и така на практика открива пътя към построяване на ново здание върху основите й на морския бряг.

Снимка: www.sunnydaybg.com

Това стана ясно от думите на главния архитект на Варна Виктор Бузев в ефира на предаването "Тази сутрин" по bTV. Ако се строи по стандартна процедура за нов хотел, то той не може да надхвърля три етажа.

Около 18:00 часа в сряда 11-етажната сграда се срути и погреба четирима работници

В строителното разрешение, влязло в сила на 20 март 2015 г., дейностите в хотела са „реконструкция, модернизация и основно обновяване”, както и укрепване.

„Няма конкретно определение какво обхваща реконструкцията – какъв процент от сградата да бъде засегнат. За да бъдат подменени конструктивните елементи, високото тяло трябва да бъде премахнато, за да отговаря на условията на земетръс, което означава премахване и изграждане на ново”, обясни арх. Бузов.

Издаденото разрешение за реконструкция позволява изграждането на първа линия на висока сграда. Подобно строителство е забранено от Закона за устройство на черноморското крайбрежие и не би било възможно, ако се издаде разрешение за събаряне на старата сграда, което се случва практически, и изграждането на нова на нейно място.

Според определението в Закона за устройство на територията „реконструкция” на строеж е възстановяване, замяна на конструктивни елементи, основни части, съоръжения или инсталации и изпълнението на нови такива, с които се увеличават носимоспособността, устойчивостта и трайността на строежите”.

Законът за устройство на черноморското крайбрежие позволява ново строителство на височина до 7,5 метра в крайбрежната зона.

„За ново строителство на първа линия важи Закона за черноморското крайбрежие – няма как да се получи ново строителство в такъв обем – единственият вариант е реконструкция на старата сграда”, обясни главният архитект на Варна.

Той обясни, че съществуват и редица други нарушения. „Има изключително подробен план премахването на конструктивните елементи да става машинно, без жива сила. Нямам представа как се е случило влизането на хора с подръчни средства”, посочи Виктор Бузов.

bTV покани и Регионалната дирекция за национален строителен контрол – РДНСК – Варна, която отговаря за контрола на подобни дейности, да изпрати представител, но от Министерството на регионалното развитие и благоустройството забраниха категорично. Според източници на bTV министерството е било против събарянето на хотела – за събаряне, не за реконструкция.

Комплексът "Слънчев ден" е собственост на лидера на БСП в Пловдив Георги Гергов. Преди 1989 г. „Слънчев ден” беше мястото за почивка на политическия елит. След демократичните промени собствеността бе прехвърлена от БКП на БСП. Следва одържавяване, приватизация и нов собственик – фирма „Съни тур” на Георги Гергов. Според Търговския регистър в Съвета на директорите влизат синовете му Тодор и Цветомир Гергови. В последните години „Слънчев ден” е комплекс от затворен тип, а хотелите там от четири станаха вече два.

  • 43 нарушения при срутването на хотел "Вероника"
  • Причините за срутването на хотел "Вероника" в Слънчев ден
  • След хотел "Вероника": Почернени семейства и въпроси без отговор
  • Погребаха работниците, загинали под руините на хотел „Вероника”
  • Руините след трагедията в "Слънчев ден" (СНИМКИ)
  • Размита отговорност за смъртта на 4 души след срутването на хотела в „Слънчев ден”
  • Няма оцелели под срутения хотел „Вероника”
  • Още две тела бяха извадени под руините на хотел „Вероника”
  • 9 души са загинали при трудови злополуки само от началото на 2015 г.
  • Работниците в срутения хотел по документи извършвали "реконструкция"