Два дни след срутването на хотел „Вероника” в курорта „Слънчев ден”, който погреба четирима работници, не е ясно кой носи отговорността за смъртта на хората. Собственикът на сградата наема подизпълнител на проекта за реконструкция, който пък прехвърля работата на трета фирма, а загиналите работници нямат договор с нито един субект по веригата.

На 20 март 2015 г. собственикът на хотел „Вероника" - „Международен пловдивски панаир", наема, чрез договор, за главен изпълнител варненската фирма „Планекс", която трябва да извърши реконструкция на обекта.

„Планираното беше да се събори сградата до кота 0 и да се изпълнят укрепителни действия. Това е, което е по проект", обясни пред bTV главният инженер на „Планекс холдинг" Диян Митков. Той не коментира защо в този случай събарянето е наречено реконструкция.

Ден по-късно, на 21 март, „Планекс" наема като подизпълнител „Бултранспорт Груп”. „Те бяха наети като специалисти от тази част, на разрушаването на сградите. И с този договор ние сме предали площадката за изпълнение на тази част от договора", обясни още Митков.

От „Бултранспорт Груп" е трябвало да разрушат хотела, след което да изчистят строителната площадка. Опитите на екипа на bTV да се срещне с управителя Янка Митева се оказаха неуспешни.

В Търговския регистър има посочени два адреса на фирмата. Първият се оказа частен дом, собствениците на който нямат нищо общо с фирмата. „От време на време получаваме писма, свързани с тази фирма. Препращаме ги обратно. В смисъл, оставяме ги долу, ако някой си ги намери", разказаха собствениците.

Вторият адрес на „Бултранспорт Груп" е в малкото селце Припек, край Аксаково. „До скоро такова име нищо не ми говореше. Разпитвах населението, къде, какво, в селото няма такава фирма. От Районния съд получавам писма. Аз трябва да го връча това писмо, няма къде. Залепям съобщението на спирката, никой не се явява. Втори път Районен съд, трети път Районен съд. Постоянно си пишем и кореспондираме. Всъщност не стигнахме до никъде”, разказа кметският наместник на Припек Иванка Стоянова.

В къщата твърдят, че не познават жена на име Янка Митева.

На обекта е имало и трета фирма. Подизпълнителят е осъществявал дейност по механичното раздробяване на съборения хотел „Мираж". И вече третият подизпълнител, за който в момента не смея да назова името му, по простата причина, че то не е идентифицирано по никакъв официален начин, то е извършвало цялата тази друга дейност по събаряне, по дърпане на колоните", обясни Иван Иванов от Инспекция по труда.

„Днес и ние разбрахме, че дефакто те са си наели трета фирма – „Дигинг”, с която са изпълнявали дейностите, които са били”, коментира главният инженер на „Планекс холдинг” Диян Митков.

„Фирма „Дигинг" не познава загиналите работници. Никога не ги е наемала под каквато и да е форма. Фирма „Дигинг" няма никакъв договор за изпълнител на никакъв обект. За трети път пояснявам, че това, което има фирма „Дигинг", е само договор за наем на собствения, на фирма „Дигинг”, багер”, категоричен бе адвокатът на фирма „Дигинг” Иван Кръстев.

Така на този етап не е ясно кой точно е наел работниците, които ръчно са събаряли хотела, когато той е рухнал. „Появява се информация, че те са наемани от физическо лице, за което лице ние не можем да твърдим, че той има някакви договорни отношения с когото и да е”, подчерта Иван Иванов от Инспекцията по труда.

Работниците не са имали договор с нито една от фирмите.

Късно вечерта в четвъртък кметът на Варна Иван Портних потвърди, че е задържан шефът на третата фирма, разрушавала хотела. Това е и човекът, който наредил на строителите да разрушават ръчно основите на 11-етажната сграда.

  • 43 нарушения при срутването на хотел "Вероника"
  • Причините за срутването на хотел "Вероника" в Слънчев ден
  • След хотел "Вероника": Почернени семейства и въпроси без отговор
  • Погребаха работниците, загинали под руините на хотел „Вероника”
  • Руините след трагедията в "Слънчев ден" (СНИМКИ)
  • Все още няма арестувани за трагедията в "Слънчев ден"
  • Няма оцелели под срутения хотел „Вероника”
  • Още две тела бяха извадени под руините на хотел „Вероника”
  • 9 души са загинали при трудови злополуки само от началото на 2015 г.
  • Работниците в срутения хотел по документи извършвали "реконструкция"