Протестиращите енергетици и миньори продължават протестите – АМ „Тракия“ е блокирана на две места, затворен остава и Проходът на републиката.

Блокадата на основния проход, поемащ международния трафик Русе - Свиленград засега остава. Протестиращите са блокирали Гурково и от двете страни. Ескалация на напрежението няма, но позицията им е категорична - остават.

Блокадата започна вчера в 7 ч. сутринта, оттогава на място има полиция и жандармерия.

Протестиращите твърдят, че излизат не само заради работните си места, но и за запазване енергетиката на страната. Исканията са за оставка на правителството.

Вчера властта прие, че въглищните мощности няма да бъдат закривани до 2038 г., ще се създаде Държавно предприятие, а всеки напуснал ще има възможност за компенсация с до 36 заплати накуп.

Енергийният министър Румен Радев обяви, че ще се срещне в ранния следобед с протестиращите, а утре премиерът Николай Денков кани енергетиците и миньорите на разговор в Министерския съвет.

Засиленото присъствие на полиция и жандармерия остава. Пътни патрули в няколко точки на магистралата пренасочват движението по обиколни маршрути.

По материала работиха Дани Атанасова и Мариана Трифонова!