Високо напрежение заради териториалните планове за справедлив преход на въглищните централи. Стотици миньори, енергетици и работещи в топлоцентралите излязоха на протести в няколко града в страната. Те блокираха възлови пътища в страната. 

Първи на протест излязоха служителите на ТЕЦ „Брикел“.

„Големият потенциал на сферата на енергетиката и въгледобива са хората. Декарбонизацията, която е заложила в плана за устойчивост и развитие, неминуемо ще се случи. Декарбонизация може да се постигне с работа на централите, с работа на мините“, каза Янилин Павлов, изпълнителен директор на ТЕЦ „Брикел“.

По същото време служители на комплекс „Марица Изток“ затвориха Прохода на републиката, а по-късно се пренесоха и на Подбалканския път. Недоволството на магистрала „Тракия“ продължи повече 12 часа.

„Тези планове не ни устройват. Хората на пътя искат да работят, имат деца, имат семейства, които трябва да храним. Мен ме удовлетворява находището да бъде взето докрай, защото това е национално богатство“, посочи един от протестиращите.

Енергетиците не приеха решението на кабинета въглищните централи и мините да работят до 2038 година.

„Това решение не ни удовлетворява по никакъв начин, 2038 година – това го чуваме от 12 години“, каза Красимир Камбуров.

„Истината е винаги в детайлите, какво значи тази дата. От голямо значение е как ще работят, условията и натоварването“, посочи Калоян Данчев.

Снимка: bTV


9-часова блокада имаше и на магистрала „Струма“ край Дупница. Сред протестиращите е Георги Геориев, който 9 години работи в ТЕЦ „Бобов дол“.

„Основният протест е да не се затварят предприятията, несправедлив преходен период. Искаме да се удължи максималният срок. Казват, че трябва да се преквалифицираме, но нищо конкретно не предлагат“, каза Георги.

По обед колоната от чакащи да преминат по магистралата автомобили стана километрична. За да облекчат трафикът, на всеки 15 минути протестиращите пропускаха част от колите. Стигна се и до напрежение, след като шофьор мина с висока скорост.

„Ние сме излъгани. Говорихме много неща на срещи, които имахме със зам.-министъра на енергетиката. Той прилежно си записваше исканията ни. В последният драфт, който се появи вчера, тези неща не бяха отразени. Този път да седнем и да се чуваме, ако не се чуваме продължаваме с протестните действия. Може и София да затворим, не само магистралата“, каза Любомир Спасов, директор на ТЕЦ „Бобов дол“.

Протест имаше и в Русенско.

„Това е грижа не толкова за нашите работни места, колкото за нашия град, защото алтернативното отопление в крайна сметка е с ток или с природен газ и излиза много по-скъпо“, коментира Емилия Георгиева.

Въпреки решението на Министерския съвет, протестиращите остават на АМ „Тракия“, тъй като не са доволни. Те искат управляващите да им обърнат внимание.