ГЕРБ и ДПС направиха призив към правителството ясно да обясни на протестиращите за териториалните планове. От ГЕРБ-СДС видяха, че има минуси в обяснението и затова се е стигнало до напрежението.

Тези призиви са довели до извънредна среща в Народното събрание, на която са присъствали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, депутатът от ДПС Делян Пеевски и финансовият министър Асен Василев.

След нея Бойко Борисов съобщи, че напрежението вече е потушено, защото Асен Василев ги е уверил, че няма да има затваряне на въглищните централи до 2038 година, както и че всеки миньор, който в момента иска да напусне, ще получи 36 заплати накуп. Договорено е още, че няма да има строеж на фотоволтаични паркове върху терени на мини и язовири.

Това според Борисов е достатъчно, за да се обърна към хората, да им кажат, че блокадите не са най-доброто решение по въпроса.

„Много добър разговор направихме с Асен Василев, и с г-н Борисов, и Делян Добрев. Уточнихме да има пълна заетост на хората, които се освободят в тип държавно предприятие, да няма никой, който ще остане без работа“, посочи Делян Пеевски от ДПС.

От ПП-ДБ са категорични - териториалните планове са крачка в посока развитието на въглищните региони. И посочиха, че темата е обсъждана с миньорите многократно. 

„Фактът, че държави в ЕС вече са подали своите териториални планове и се възползват от тези пари, потвърждава, че ние отново се бавим с нещо, което трябва да подпомогне на тези региони. И в Полша, Гърция и Чехия има подобни казуси, но те се възползват от тези средства, за да развият тези региони в друга посока“, каза председателят на Комисията по енергетика Радослав Рибарски.

Междувременно в пленарната зала депутатите създадоа въпросната комисия, която оттук нататък ще гледа управлението на средствата от Европа.