Повече от половината европейци имат проблем с килограмите, а всеки пети е затлъстял. Това сочат данните на Световната здравна организация.

В Международния ден за борба със затлъстяването - как да се преборим с излишното тегло.

Нормата за талия при жена е до 80 см, но при Веселка стойността е 133. Това е един от първите сигнали, които бият тревога за здравето й.

Забързаният живот, стреса, от работа вкъщи, от вкъщи на работа и стрес, доведоха до това заболяване, обяснява Веселка Лепнийска. За 10 години Веселка е наддала над 60 килограма и от 68 е стигнала 134.

Има ли забранени храни и колко физическа активност ни е нужна - вижте ТУК коментара на ендокринолога д-р Дениз Бакалов пред Мария Савкова!

Лекарите подчертават, че излишните килограми не са само естетически проблем. Те увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, тумори и заболявания на опорно-двигателната система.

При наличен индекс на телесна маса над 25, изчислено по формула и до 30, това е наднормено телесно тегло. Това е моментът, когато трябва да се обърне внимание.

Световната здравна организация препоръчва да се движим поне 150 минути всяка седмица. Това би намалило риска от исхемични сърдечни заболявания с 30%, от диабет с 27%, от рак на гърдата и дебелото черво с между 21 и 25%.

Веселка вече е направила първата стъпка в борбата с килограмите.