България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави, сочат данни на Световната здравна организация.

Национално изследване за хранене на населението над една година е установило значително нарастване на затлъстяването на момчетата до петгодишна възраст – 7,1 на сто през 2014 г. при 3,3% през 2004 г., съобщи, доц. Светослав Ханджиев.

При момичетата в същата възрастова рамка се забелязва обратната тенденция – на намаляване затлъстяването и консумиране на все повече полезни храни.

Снимка: bTV

Най-рисковата група обаче са момчетата между 10 и 13-годишна възраст – при тях един от всеки пет вече е затлъстял.

Причините за тези данни са, че българчетата консумират много рядко полезни храни като мляко, риба, пълнозърнест хляб. За сметка на това те често се хранят с колбаси, чипсове и захарни изделия. Само 40% от българчетата всеки ден ядат плодове.

Снимка: bTV

Най-големият проблем е прекомерната консумация на сол – около два пъти повече от необходимото количество. 

Тревога буди и фактът, че българските деца се застояват сравнително дълго пред телевизора или компютъра. Данните, посочени от доц. Ханджиев, са: средно седмично около 25 – 26 часа пред екрана за българчетата, 14 часа за холандчетата, 17 часа в Гърция.

Снимка: bTV

За избягване на заболяванията е много важно грижата да започне още в първите дни на бременността, като бъдещите майки не бива да качват повече от 15 до 20 кг.

За здраве и нормално тегло той препоръчва ходене пеш поне 45 минути на ден или около 10 000 крачки.

Много голям е проблемът с контрола на качеството на храните у нас, смята още доц. Ханджиев.

„Имаме доста деца с високостепенно затлъстяване. На седмица приемаме поне 4 – 5 деца, които са с високо кръвно и преддиабетно състояние“, каза пред bTV доц. Елисавета Стефанова от Клиниката по ендокринология на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“.

Здравословното меню в учлищните столове е една от мерките на държавата в борбата срещу затлъстяването. Специалистите пък предлагат въвеждането отделен предмет по здравословно хранене.

Вижте повече в репортажа на Кристина Газиева:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!