Не рядкост, а почти в правило се е превърнал захарният диабет Тип 2 при децата у нас заради прехранването с бързи въглехидрати и липсата на физическа активност. Много е важно да се действа преди настъпване на затлъстяване, за да се намалят рисковете през целия живот на човека. Това подчерта д-р Дениз Бакалов от Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Александровска”.

Как е добре да се храним и колко физическа активност седмично ни е нужна – в интервюто на Мария Савкова:

-Каква част от българите страдат от наднормено тегло и затлъстяване?

Една огромна част от българите през последните години се оказа, че страда от наднормено тегло и затлъстяване., като тенденцията е, че процентът се увеличава, особено сред младото население. Счита се, че около 20% от децата до 18г. са с наднормено тегло и затлъстяване. А при възрастните повече от 30% е честотата на затлъстяването, ако включим и наднорменото тегло можем да стигнем до 50%.

Съвсем точна статистика е трудно да се цитира, но съвременният начин на живот, хранене, липсата на физическа активност, лесният достъп до високо калорийни храни водят до развитие на този проблем.

-Оказват ли влияние на тенденциите младите, образовани българи, които осъзнават нуждата от здравословен начин на живот и спорт?

За съжаление са твърде малко хората, които осъзнават проблема. Твърде късно се осъзнава проблема със затлъстяването и наднорменото тегло. Защото затлъстяването не е само проблем на конкретния човек. В един момент може да се превърне в проблем за цялото семейство.

Снимка: iStock

Какво имам предвид? Например, когато има лоша култура на храненето в детска възраст, прехранване с бързи въглехидрати, с улична храна, това води до наднормено тегло още от детска възраст – предпубертетно и по време на пубертета. Този проблем е все по-видим от нашите колеги детски ендокринолози, които преди 30 г. много рядко диагностицираха Тип 2 захарен диабет в детска възраст. Сега вече това не е рядкост, а почти правило. Защото деца на 12, 15 се диагностицират с Тип 2 захарен диабет, в следствие на предхождащо затлъстяване.

-Вярно ли е схващането, че дете с наднормено тегло, на което не е обърнато внимание, става възрастен с наднормено тегло и усложнения?

Почти сигурно е, че ще се случи това нещо, когато в детска възраст не се предприемат действия и мерки, основно в храненето и физическата активност, е възможно във времето този наш пациент да развие захарен диабет като усложнение на предхождащото затлъстяване, но не само това. Пациентите със затлъстяване са високорискови за развитието на туморни заболявания, те имат сърдечно-съдови усложнения, честотата на рака на млечната жлеза, на заболяванията на стомашно-чревния тракт при хората със затлъстяване е по-висок, отколкото при останалите. Те развиват усложнения, свързани с наднорменото телесно тегло и затлъстяването на ставите, развиват усложнения като психо-емоционален стрес, който води до десоциализиране на тези пациенти. Те избягват да се срещат с други хора, поради затлъстяването и външния си вид.

Настъпят ли усложненията, лечението е много по-трудно. Мерките трябва да са в много ранна възраст, още от семейството, с възпитание за култура на храненето, с възпитание за култура на физическата активност и родителите трябва да обърнат внимание на децата.

-В кой момент хората с наднормено тегло или затлъстяване трябва да потърсят лекар?

Ние градираме и класифицираме наднорменото тегло и затлъстяването в зависимост от ръста и теглото. Определяме индекса на телесна маса. При наличен индекс на телесна маса над 25, изчислено по формула и до 30, това е наднормено телесно тегло. Това е моментът, когато трябва да се обърне внимание. Защото настъпи ли първа, втора или трета степен на затлъстяване, нещата вече може да са достигнали до такъв етап на усложнения.

-Можете ли да препоръчате здравословна диета и начин на живот?

При хора, при които все още няма метаболитни усложнения, няма на практика абсолютно забранени храни, има забранени количества. Количеството и калориите, които съдържат тези храни, са основният фактор, който води до натрупване на масна тъкан и затлъстяване. Прехранването и употребата на висококалорийна храна, което е в сладките продукти, в тестените изделия, в газираните и безалкохолните напитки, които са със захар, водят до излишество от калории, които натрупват тегло. Т.е. трябва да се избягват тези храни.

Трябва да се включи ежедневна, ако може, или поне 250 минути минимум седмично физическа активност и препоръчително е тази физическа активност да е аеробна. Аеробна означава включване на кислорода в обменните процеси, т.е. там, където има дишане – кардио упражнения, бягаща пътечка, плуване, колоездене, ако щете и ходене по планините всеки уикенд на Витоша, например, и ходене пеш.  Избягвайте асансьорите, качвайте стъпалата пеш, слезте една-две-три спирки по-рано на градския транспорт и ходете пеша, слезте от автомобилите и се качете на колело. Това с основните препоръки за изгаряне на тези излишни калории.

- Т.е. никога не е твърде късно?

На практика, почти никога не е твърде късно.

-Вредни ли са диетите, свързани с продължително гладуване?

Големите периоди на гладуване за денонощие, по принцип трябва да се избягат. Защото период повече от 6-8 часа без храна, дори минимално количество, води до очакване на организма за следващото голямо хранене. Той се нахранва и успява да се засити с много малко количество, а излишните калории се складират в очакване на следващия период на дълго хранене. Така че, препоръчително е храненето да бъде на малки порции, на кратки интервали – минимум 3 основни хранения за деня, ако има нужда една или две междинни закуски. Да се избягват вечерните и нощните хранения.

Няма нищо по-нездравословно от нощното хранене. И пациентите да запомнят, че почти всичко с изключение на водата и част от зеленчуците, каквото се приема през устата носи калории., а излишните калории водят до натрупване на тегло.

-Кое е най-важното, което пациентите трябва да знаят?

Най-важното е, че дори и при настъпване на затлъстяване и настъпване на усложнения, тези пациенти могат да бъдат лекувани и повлияни. Например при екстремно затлъстяване е възможно използването на така наречената метаболитна хирургия, което е най-модерната част в грижата за тези хора. Метаболитната хирургия може да излекува захарния диабет Тип 2, води до сваляне на значително тегло.

В „Александровска” болница е един от най-успешните и може би в момента единствения в България център за лечение на пациенти с екстремно затлъстяване и използване на метаболитна хирургия. Хирурзите са тези, които вършат работата, ние ендокринолозите сме тези, които им подаваме пациентите и тези, които проследяваме пациенти.

Има и медикаментозно лечение, съвременни медикаменти, които могат да повлияят. Но не трябва да се стига до крайните усложнения на затлъстяването.